Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BioNTech: “Mutasyon geçiren koronavirüse karşı etkili yeni bir aşıyı teorik olarak altı haftada geliştirebiliriz”

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, 22 Aralık Salı günü bir basın toplantısı düzenleyerek ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısına ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Şirketin kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, İngiltere’de mutasyon geçirerek daha bulaşıcı hale gelen koronavirüse karşı etkili yeni bir aşıyı geliştirmek için teorik olarak altı hafta gibi bir süreye ihtiyaç duyduklarını söyledi. 

Geliştirdikleri aşının koronavirüse karşı ne kadar süreyle koruyucu etkiye sahip olduğunu tam olarak söylemenin zor olduğunu belirten Şahin ve Türeci, bugüne kadar yürüttükleri çalışma sonuçlarına bakarak üç ay gibi bir bağışıklık süresinden söz edebileceklerini ekledi. 

Türeci, sonuçlarını ocak sonu ya da şubat başında açıklamayı öngördükleri mevcut çalışmaların, aşının koronavirüse yakalandığı halde hiçbir belirti göstermeyen bireylerde etkili olup olmadığını ortaya çıkaracağını söyledi. 

Birleşik Krallık’a ikinci aşı teslimatının ne zaman yapılacağıyla ilgili soruyu yanıtsız bırakan şirket yöneticileri, “Bu bölge ortağımız Pfizer’in sorumluluğunda” dedi. Mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale gelen ve İngiltere’de hızla yayılan koronavirüse karşı etkili olup olmadığıyla ilgili soruya Şahin, “Teorik olarak mutasyon geçiren virüse karşı etkili aşıyı geliştirmek için altı hafta gibi bir süreye ihtiyacımız var. Tabii bunun pratikte uygulaması, gerekli izinlerin alınma süresine ve Birleşik Krallık’ın onay vermesine bağlı olarak değişecektir” karşılığını verdi.

“BioNTech’in yanı sıra, diğer aşı adaylarının da başarıya ulaşmasıyla ancak 2021 baharında hayatımızın yavaş yavaş normale dönmesini öngörebiliriz” diyen Şahin, diğer aşı çalışmalarının önemine şöyle dikkat çekti: “Özellikle Avrupa Birliği (AB) gibi geniş ve pek çok ülkeyi kapsayan bir birliğin şimdilik yalnızca BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen aşıyı onayladığını ve sipariş ettiğini göz önünde bulundurursak, alternatif aşı adaylarının başarıya ulaşması daha da önemli hale geliyor. Aksi takdirde herkese yetecek kadar aşının üretilmesi ve dağıtımı çok zor hale gelecek.”

“Yeni normale alışmalıyız. Koronavirüs bir şekilde hep bizimle olacak”

“Tabii yeni bir normal söz konusu, buna alışmalıyız” diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yeni normalde işletme sahipleri yeniden dükkanlarını açabilecek, insanlar sokağa çıkabilecek, işyerlerine gidebilecek, sosyal faaliyetler normale dönecek. Ancak koronavirüs bir şekilde hep bizimle olacak. Belli dönemlerde virüsün yeniden yayılmaya başladığını, yeniden bazı önlemler alınması gerektiğini, kısıtlamalar getirilmesini bekleyebiliriz. İyi haber şu ki aşı sayesinde hastanelerdeki hasta yoğunluğu azalacak, virüsten kaynaklanan ölüm oranları düşecek ve tabii ekonomi de bundan olumlu etkilenecek.”

BioNTech: “Aşının saklanma koşullarını makul düzeyde bir sıcaklığa çekmek için de çalışmalar sürüyor” 

BioNTech’in ABD merkezli ortağı Pfizer ile birlikte geliştirdiği mevcut koronavirüs aşısının eksi 70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu durum, aşıyla ilgili lojistik problemlere yol açıyor. Özellikle aşıyı saklayacak yeterli soğuk depolama alanı sağlayamayan ve çok sayıda aşı sipariş edemeyen, ekonomik kaynakları sıkıntılı ülkelerde bu durum aşının uygulanmasını daha da geciktirecek gibi görünüyor. BioNTech yetkilileri, aşının saklanma koşullarını daha makul düzeyde bir sıcaklığa çekmek için de uğraştıklarını, çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.