Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında motokuryeler: “İş yükü sebebiyle günde en az 12 saat çalışıyoruz, salgın başından bu yana 160 motokurye trafik kazasında yaşamını yitirdi”

Koronavirüse karşı alınan önlemlerle paket servis sistemine geçmek zorunda kalan restoranlar ve kalabalığa karışmadan alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar için kurulan ve sayıları her gün artan çevrimiçi alışveriş platformları, motosikletli kuryelerin sayısında da artışa neden oldu. Medyascope’a konuşan motokuryeler, artan iş yükü sebebiyle günde en az 12 saat çalışmak zorunda kaldıklarını, özellikle büyük şehirlerde çalışan motokuryelerin yüksek kaza riski altında çalıştıklarını vurguladı.

Haber: Ali Macit & Hande Sena Kandemir

Salgın döneminde virüs kapma riskini en aza indirmek isteyen vatandaşların en büyük yardımcısı çevrimiçi alışveriş siteleri. Salgın döneminde birçok kişi, yiyecek-içecek sektörü başta olmak üzere giyim ve teknoloji gibi alanlarda da alışverişlerini internet üzerinden yapmayı tercih ediyor. Salgınla birlikte işlerini kaybeden birçok çalışan da sayıları günden güne artan motosikletli kurye kervanına katılıyor.  

Medyascope’a konuşan bir motokurye, oldukça zor şartlar altında çalıştıklarını ve yoğun iş yükünden dolayı trafikte kaza yapma risklerinin bir hayli fazla olduğunu belirterek “Çok fazla tehlike hissediyoruz. Geçirdikleri kazalardan ötürü kuryeliği bırakan arkadaşlarımız oldu” dedi.

Salgın döneminde sayıları gittikçe artan motokuryelerin “hayat sigortası” sahibi olmalarının önemine dikkat çeken motokurye, “Benim hayat sigortam yok. Yarın başıma bir şey gelse hastaneden taburcu edildikten sonra herhangi bir maaş alamayacağım” diye konuştu.

“Salgın yüzünden işsiz kalınca kuryelik en iyi seçenek haline geldi”

Koronavirüs salgını öncesinde satış danışmanlığını yaptığını belirten başka bir motokurye ise özellikle büyükşehirlerdeki hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalan işsizlik ödeneğinin, salgın yüzünden artan borçların ve benzeri sebeplerin genç yaştaki insanları motokurye olmaya yönelttiğini söyledi: “Salgın yüzünden işsiz kalınca kuryelik en iyi seçenek haline geldi.”

Büyükşehirlerdeki hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalan işsizlik ödeneği, salgın yüzünden artan borçlar ve benzeri sebepler özellikle genç yaştaki insanlar için motosikletli kuryeliği bir seçenek haline getiriyor. Günden güne sayıları artan motokuryeler, kendileri için en büyük sorunun trafikte kaza yapma riskinin yüksekliği olduğunu söylüyor.

 Salgın döneminde 160 motokurye trafik kazasında yaşamını yitirdi

Salgının başından bu yana artan ölümlü kaza oranını Sözcü gazetesine değerlendiren İstanbul Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Murat Tomris, “160 ölümlü kazamız var Türkiye genelinde. Bunlardan 86’sı İstanbul’da olmuş. 500’ü aşkın da yaralanmalı yani sakat kalmış, iş göremez raporu almış arkadaşımız var. Rakamlar oldukça yüksek” dedi. Tomris’in verdiği bu sayılara karşın, motokuryelik henüz “az tehlikeli iş” sınıfından “yüksek tehlikeli iş” sınıfına geçebilmiş değil.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler