Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un su sorunu (4) – Terkos Barajı: “Yeni havaalanı barajın beslendiği havzaları yok etti, Kanal İstanbul da yapılırsa burada insanlık biter”

Haber: Senem Görür & Hazar Dost

İstanbul’da 2020’nin Kasım ayından bu yana süren “su krizi” tartışmaları, İstanbullular’da soru işaretleri yaratırken “Ne kadar suyumuz kaldı?” sorusunun da gündeme gelmesine neden oldu. Medyascopetan Hazar Dost ve Senem Görür, “İstanbul’un su sorunu’’ dosyasının dördüncü bölümünde, İstanbul’un en eski barajlarından olan Terkos Barajı’ndaydı. 

İstanbul’un 25 ilçesinin su ihtiyacını karşılayan ve yapımı 1971 yılında tamamlanan Terkos Barajı, çevresindeki doğa güzellikleri nedeniyle İstanbullular’ın uğrak noktalarından. Kanal İstanbul projesinin yok edeceği iki barajdan biri olan Terkos Barajı’nın doluluk oranı, 1990’da yaşanan kuraklığın ardından en düşük seviyede. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verilerine göre barajın doluluk oranı 11 Ocak itibarıyla yüzde 21. 

Barajın çevresindeki köyler, yaşantılarını hayvancılık ve balıkçılık üzerine kurduğu dönemde, bölgede Kuzey Marmara Otoyolu ve Yeni Havaalanı projelerinin yapımına başlandı.

Medyascope’a konuşan Terkos halkı, yapılan projelerin barajı besleyen kaynak sularını yok ettiğini ve yapımı planlanan Kanal İstanbul projesinden olumsuz etkileneceklerini düşünüyor.

Terkos Barajı’nın güneyinde bulunan Balaban Köyü’nde ise Kanal İstanbul projesi için hazırlıklara başlanmış. Köyde neredeyse 100 metrede bir emlak ofisi bulunurken dışarıdan gelen insanlar için bölgenin, Kanal İstanbul projesinde hangi alanda kaldığını gösteren haritalar asılmış. 

Balaban Köyü’nün baraja olan kıyısına giderken trafik levhaları, göle düşme tehlikesi uyarısı veriyor. Fakat göl, yaşanan kuraklık nedeniyle bu tabelanın 150-200 metre gerisinde. Haritalar, konumumuzu barajın içinde gösterirken biz, orada çekim yapıp anons çekebildik. 

Konuştuğumuz balıkçılar suyun her geçen gün daha da çekildiğini, tekneleri karaya oturmasın diye her gün baraja gidip teknelerini açığa çektiğini söylüyor. Balıkçı tekneleri, Terkos Barajı’nda kuraklık yaşandıkça karaya vuruyor.

Hatırlatmakta fayda var: Terkos Barajı, İstanbul’un 25 ilçesinin suyunu karşılıyor. Geçmişte ‘‘Terkos suyu’’ olarak da bilinen Terkos Barajı, halkın içme suyu ihtiyacını da karşılıyordu. Çevre halkı, suyun daha geçen sene 100 metre ilerde olduğunu söylüyor. Şimdilerde bu bölgenin piknik alanı olarak kullanıldığını görmek mümkün. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler