Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği, “Covid-19 Pandemisi 10. Ay Değerlendirmesi” raporunu açıkladı – TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: “İstanbul’da fazladan ölüm oranı yüzde 49’a ulaştı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Covid-19 Pandemisi 10. Ay Değerlendirmesi” raporunu açıkladı. Fazladan ölümlerdeki artışa dikkat çeken TTB, Türkiye’de salgında 10 ayın geride bırakıldığını hatıratarak ve önümüzdeki süreçte salgına karşı aşı çalışmalarının bir an önce bitirilmesi çağrısında bulundu.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, salgın döneminde sokağa çıkma yasakları, okulların kapatılması, ev içinde daha fazla zaman geçirilmesi, ekonomik kaygılar ve belirsizliklerin kadınların bakım yükünü ve kadına yönelik şiddeti artırdığını söyledi. 2020 yılının Nisan ayında 28 kentte 187 kadın ile yapılan araştırmada kadına yönelik şiddetin yüzde 43 arttığını söyleyen Korur Fincancı, İstanbul Emniyeti’nin verilerine göre de geçen yıla göre aile içi şiddette yüzde 38,2 artış olduğunu vurguladı. Ayrıca kadınların şiddeti belgelemek için hastanelere gitmekten virüs kapma korkusuyla çekindiğini sözlerine ekledi.

Salgın yönetimindeki başarıyı görmek için fazladan ölüm oranlarına bakılması gerektiğini belirten Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre bile ölüm sayılarının fazla olduğunu söyledi. Korur Fincancı, sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, 12 Mart-31 Aralık arasında 18 bin 259 fazladan ölüm gerçekleştiğini  ve 2019 yılında 2018’e göre binde 9 fazladan ölüm olduğunu, 2020’de bunun yüzde 49’a ulaştığını belirtti.

Koronavirüse bağlı ölümlerin mesleki dağılımını da açıklayan Şebnem Korur Fincancı, 11 Mart-8 Ocak tarihleri arasında toplam 337 ölümün hekimlerde 131, hemşire, teknisyen, eczacı gibi alanlarda çalışanlarda 103, memur, işçi, güvenlik, kimyager gibi alanlardaki destek çalışanlarında 88, diş hekimlerinde 15 olduğunu açıkladı.

“Salgınla baş edebilmek için tedarikin aksamaması gerekiyor”  

SANKO Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Türkiye’ye gelen üç milyon doz aşının incelemede olduğunu, 50 milyon aşı için de bağlantı yapıldığını söyledi. Gerekli olan aşı sayısının 120 milyon doz olduğunu söyleyen Eskiocak, “Salgınla baş edebilmek için tedarikin aksamaması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin sekiz ülkeden aşı ithal ettiğini belirten Eskiocak, bağışıklama hizmetlerinden yararlanmada eşitsizliklerin olduğunu söyledi. Bunun özellikle yoksullar, engelliler, yaşlıların aşılanmasının önemli olduğunu anlatan Eskiocak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uyarıları doğrultusunda koronavirüs aşısının yanı sıra kızamık-kızamıkçık veya polio ve diğer kombinasyon aşıları, yenidoğan aşıları, hassas nüfus grupları için pnömokok ve mevsimsel grip aşılarının da öncelikli olduğunu dile getirdi.

“Aşılar da hep olduğu birinci basamakta yapılır”  

TTB Covid-19 İzleme Grubu’nden Prof. Dr. Özlem Azap, Sinovac aşısında güvenliğe ilişkin sıkıntı olmadığını söyledi. Azap şöyle konuştu: “Endonezya’da Sinovac aşısının güvenlik verileri yüzde 63 olarak paylaşıldı. Evet, bir taraftan Türkiye’de bakıldığında yüzde 90’ın üzerinde, bir tarafta Brezilya’da yüzde 70 üzerinde… Bunlar aşının güvenliğiyle ilgili değil, etkinliğiyle ilgili. DSÖ’nün yüzde 50 etkinliğin yeterli olacağını söylediğini de düşünürsek aşı tereddütünü artırmak bu dönemde büyük sorumsuzluk olur. Şu an ihtiyacımız olan şey bilgiyi doğru bir şekilde değerlendirip kimi zaman tutuma dönüştürmektir.”

“Aşıları yapmak istiyoruz ama nasıl yapacağımızı bilmiyoruz”

TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, salgının birinci basamak olan Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) yönetilmesi gerektiğini ancak henüz aşı konusunda bilgilendirilmediklerini söyledi. Kırımlı şöyle konuştu:

Aşılar da hep olduğu gibi birinci basamakta yapılır. Ama asıl sorun; ASM’lerdeki sağlık çalışanlarının aşıyla ilgili bir bilgisi yok. Bize bir eğitim verilmiş değil. Bilmediğimiz şey konusunda da insanlara önermekte zorluk yaşayacağımız kesin. Sonuç olarak biz buna hazır değiliz. Aralık ayında ASM’lerdeki sağlık çalışanlarına sorduğumuzda yüzde 30’a yakını hemşiresiz birim olduğunu, yüzde 80’den fazlası ASM’lerdeki buzdolaplarının aşı için yeterli olmadığını söylüyor. Çok hızlıca resmi olarak eğitimlere katılmamız ve bu sorunun çözümünü birlikte konuşmamız lazım. Çok az vaktimiz kaldı. Aşıları yapmak istiyoruz ama nasıl yapacağımızı bilmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.