Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Banka çalışanı, müdürüne açtığı mobbing davasını kazandı: “İki yıl boyunca huzur kalmamıştı, umarım karar emsal olur”

Özel bir bankanın Muğla şubesinde çalışan Yeşim Koç, kendisine mobbing (*) uygulayan şube müdürüne karşı açtığı davayı kazandı. Koç, yaşadıkları sebebiyle psikolojisinin bozulduğunu, iki yıl boyunca tedavi gördüğünü ve stres nedeniyle cilt hastalığı geçirdiğini belirtirken mobbing uyguladığı mahkeme kararıyla kesinleşen şube müdürü, bankanın Fethiye şubesinde görevine devam ediyor. 

Yerli sermayeli özel bir bankanın Muğla şubesinde, bireysel pazarlama yöneticisi olarak çalışan Yeşim Koç, şube müdürü K.A.C.’nin mobbingine maruz kaldı. 

2006 ve 2019 yılları arasında çalıştığı bankada, 2017 yılına kadar sekiz farklı müdürle çalıştığını belirten Koç, “Bankacılık performans odaklı bir meslek olduğu için hedeflerimi tutturmamda ve satış konusunda herhangi bir problem yaşamadım. Eski müdürlerimiz çalışanlara karşı motive edici ve hedefleri gerçekleştirmemizde yardımcı olurlardı. Hiçbiri ile sorun yaşamadım” dedi. 

Kendisine mobbing uygulayan müdürün, bulunduğu şubeye 2017 yılında geldiğini söyleyen Koç, “Bu müdürle beraber sorun yaşamaya başladım. Müdürün daha önce çalıştığı şubelerde personele karşı sorun çıkardığını duymuştuk” diye konuştu. 

Sendika temsilciliğine seçilmesi baskıyı artırdı

Yeni müdürün geldiği andan itibaren çalışanlar arasında huzur kalmadığını belirten Koç, “Üyesi olduğum Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BANKSİS) ile iletişime geçtim. Durumu onlara anlattım ve şubemizin işyeri temsilcisi olarak seçildim. Şube müdürü bunun üzerine bana karşı daha sert davranmaya başladı” dedi. 

Puanları, müdür tarafından düşürüldü

Koç’un çalıştığı bankada personel için altı ayda bir performans puanlaması yapılıyor. Bu puanlama hem pozisyon değişiminde hem de prim almada önem taşıyor. Puanlardaki düşüş, iş akti feshi ile de sonuçlanabiliyor. Performans puanlamasında, çalışanının o dönemde “yaptığı ve yapamadığı işler” dikkate alınıyor. Şube müdürü de belirli bir oranda bu puanlamaya müdahale edebiliyor. 

Yeni şube müdürü geldikten sonra yapılan ilk puanlamada, Koç’un puanı müdür tarafından düşürüldü. Koç, performans puanının neden düştüğünü sorduğunda ise herhangi bir cevap alamadı. 

Altı ay sonra, ikinci performans puanlaması zamanı geldiğinde Yeşim Koç’un puanı yine düşürüldü. Koç bunun üzerine bölge müdürlüğüne ve bankanın genel merkezindeki insan kaynakları birimine durumu aktardı.  

Genel müdürlük sorunu çözmüyor

Şikâyeti üzerine bankanın genel merkezindeki yetkililerin Muğla şubesine geldiğini söyleyen Koç, “Müdürlükten şikâyetim üzerine şubeye geldiler. Benimle konuşmadılar sadece müdürle çay-kahve içip gittiler. Olumlu bir geri dönüş olmadı” dedi.

Yeşim Koç, diğer çalışanların da müdürden şikâyetçi olduğunu ancak “açıktan bir hak gaspı” yaşamadıkları için duruma ses çıkarmadıklarını belirtti.  

“İntihar etmeyi düşündüm”

Genel müdürlüğe yaptığı şikâyet sonrası üzerindeki baskının arttığını söyleyen Koç, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Hayatımda ilk defa antidepresan kullanmaya başladım. Bu kadar açıktan hakkımın yenmesini kabul edemiyordum.  Yaşadığım sıkıntılar yüzünden evimde de huzur kalmamıştı. İşten eve gelince oğlumla bile ilgilenemiyordum. Ailemle diyaloğu kesmiştim. Şimdi düşününce anlamsız geliyor ama o dönemde intihar etmeyi bile düşündüm. Strese kaynaklı cilt hastalığı geçirdim. İki ay tedavim sürdü.” 

Koç, tüm bu yaşadıklarına rağmen önce bankanın genel merkezinden “uyarı yazısı” aldı. Bir süre sonra ise savunması istendi. Savunmasını veren Koç, 2019 yılının Mart ayında işten çıkarıldı.

Koç işten çıkarıldıktan sonra kendisine mobbing yapan şube müdürü hakkında dava açtı. İşyerinde çalışırken biriktirdiği, delil sayılabilecek yazışmaları ve performans puanının düşürülmesine dair evrakı mahkemeye sundu. 

Mahkeme, Koç’un yaşadıklarını “mobbing” olarak kabul etti

Mahkemeye şahit sunma konusunda sıkıntı çekmediğini belirten Koç, “Daha önce bu müdürle çalışan üç kişi şahit oldu. Birçok çalışanın psikolojisiyle hatta ekmeğiyle oynayan bu müdür, hak ettiği cezayı almalıydı. Bu sebeple arkadaşlarım bana şahit olmak istediklerini söylediler” dedi. 

Yeşim Koç kendisine mobbing uygulayan şube müdürü hakkında açtığı davayı kazandı. Muğla 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (iş mahkemesi sıfatıyla), gerekçeli kararda mobbingin tanımını yaparak, Koç’un yaşadıklarının “mobbing” olduğuna hükmetti.

Mahkeme kararında şöyle denildi: “Mobbingin varlığı için kişilik haklarının ağır şekilde ihlaline gerek olmadığı, kişilik haklarına yönelik haksızlığın yeterli olduğu, ayrıca mobbing iddialarında şüpheden uzak kesin deliller aranmayacağı kararlılık kazanan Yargıtay icraatlarında kabul edilmiştir. Aynı ortamda bulunan veya aynı organizasyona bağlı olan bir veya birden fazla kimsenin, bir kişiye belli bir amaçla, sistematik bir şekilde, yılgınlık, korku, tedirginlik, endişe, bunalım, bıkkınlık, sıkıntı veya kaygı oluşturacak söz, tutum veya davranışlarla psikolojik ve duygusal baskı kurarak onu belli şekilde davranmaya ya da davranmamaya, ortak alandan uzaklaştırmaya, güçsüzleştirmeye, değersizleştirmeye, aşağılamaya, küçük düşürmeye veya pasifize etmeye yönelik çabalarına mobbing denilir. Bu tanımlama ve kabul karşısında dinlenen tanık beyanları ve tüm dosya kapsamından davalının eylemleri ile davalıya karşı mobbing uyguladığı sabit olmuştur. Bu nedenle davacı yararına manevi tazminata hükmedilmiştir.”

“Umarım emsal karar olur”

Daha önce de bankaya karşı dava açanlar olduğunu belirten Koç, “Bir şube müdürüne ‘mobbing nedeni ile manevi tazminat’ davası açılıp da ceza alması banka tarihinde bir ilk. Benim amacım buradan maddi gelir elde etmek değildi. Mahkeme 10 bin lira manevi tazminata hükmetti. Müdür hâlâ bankanın Fethiye şubesinde çalışıyor. Dava açmamın amacı, yaşadığım sıkıntıların oldu bittiye gelmemesiydi. Umarım bu karar emsal olur. Mobbinge uğrayanlar yasal yollardan hakkını arasınlar. İnsanlar huzurlu bir çalışma ortamında işlerine devam eder” diye konuştu.  

Mobbing yapan müdür, aynı bankanın Fethiye şubesinde müdürlüğe devam ediyor

Mobbing yaptığı mahkeme kararıyla kesinleşen K.A.C., aynı bankanın Fethiye şubesinde, şube müdürü olarak çalışmaya devam ediyor. Bankanın kendisine herhangi bir yaptırım uygulayıp uygulamayacağı henüz belli olmadı. 

* Mobbing kavramı ilk kez, 1984’te İsveç’te “İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık” konulu bir rapor kapsamında Heinz Leymann tarafından ortaya atıldı, 1993’te yine İsveç’te çıkarılan ‘İşyerinde Kişilerin Mağdur Edilmesi’ adlı kanunla da ilk kez yasal bir nitelik kazandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.