Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un su sorunu (6): Ömerli Barajı yağışlar sonrası yüzde 10 yükseldi, çevredeki kentleşme barajı kurutuyor

Haber: Hazar Dost & Senem Görür

İstanbul’da 2020’nin Kasım ayından bu yana süren “su krizi” tartışmaları, İstanbullular’ın akıllarında soru işaretleri yaratırken “Ne kadar suyumuz kaldı?” sorusunun da gündeme gelmesine neden oldu. Medyascope’tan Hazar Dost ve Senem Görür, “İstanbul’un su sorunu’’ dosyasının altıncı bölümünde, kentin en büyük barajı olan Ömerli Barajı’ndaydı. 

1973 yılında hizmete açılan ve İstanbul’un 25 ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Ömerli Barajı’nın doluluk oranı Aralık 2020’de yüzde 16’ya kadar düştü. Ocak 2021’de yaşanan yağışlar sonrası barajdaki su seviyesi yüzde 30’lara kadar çıkarken İstanbul’un en büyük barajı olan Ömerli, 1990’lardan sonra ilk kez bu kadar düşük seviyeleri gördü. 

Su, ‘‘Dikkat göle girmek yasaktır’’ tabelasının 100-150 metre gerisine kadar çekilmiş durumda

Yaşanan su krizinin ardından, suyun çekildiği alana araçlarla girip çıkılabiliyor. İSKİ’nin, baraj göleti için çektiği çitler, suyun oldukça gerisinde kalmış durumda. Barajda sık sık balığa geldiklerini belirten vatandaşlar ise artık balık kalmadığını belirtirken son haftalarda yaşanan yağışların baraj suyunu bir miktar yükselttiğini söyledi. Suyun çekildiği alanlar da, toprağın kuruduğu ve insanlar için vakit geçirebilecek bir alana dönüşmüş durumda.  

Barajın çevresindeki köylerden biri olan Emirli Köyü’nün muhtarı Selami Sarısoy, barajdaki su seviyesinin artan nüfusla beraber azaldığını belirtti.  

Baraj çevresindeki diğer köylerden Kurtdoğmuş’daki vatandaşlar ise barajın geçen yılki durumunu anlatırken ‘‘Şu an olan sudan 14 metre daha yüksekti’’ dedi. Barajın seviyesindeki azalmanın toprakta bıraktığı izler de suyun ne kadar çekildiğini ortaya koydu.  

Kurtdoğmuş Köyü Muhtarı Muhammet Ali Özyurt ise barajdaki su oranının mevsimsel olarak düşmesinin normal olduğuna ancak bu sene çok daha büyük bir kriz yaşandığına dikkat çekti. Barajın yüksekliğinin geçen yıllarda en fazla iki-üç metre düştüğünü belirten Özyurt, ‘‘Bu yıl ise en az 14-15 metre düştü’’ diye konuştu.  

Özyurt, yağışların barajı bir nebze rahatlatabileceğini belirtirken yaşanan su krizinden kurtulmak için bir kere daha kar yağması gerektiğini söyledi. 

Özyurt ayrıca, barajın doluluk oranın su krizinden bağımsız olarak her yıl azaldığını da anlattı. Özyurt’a göre bunun nedeni çevredeki kentleşme: ‘‘Bu baraj yapıldığında, Sultanbeyli, Samandıra, Sarıgazi ormandı. Fakat buralar yağmalandı ve şimdiki halini aldı. Buralardaki yoğun kentleşme sonucu baraja gelen kaynak suları kurudu.’’

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler