Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de çalıştırdığı inşaat işçilerine iki yıldır maaş vermeyen Kayı İnşaat, konkordato süreci başlatacak – İşçilerden şirket önünde eylem: “Öncelik, işçilerin alacakları olmalı”

Kayı Holding’in Cezayir’deki inşaatlarında çalıştkları halde iki yıldır maaşlarını alamayan 250’ye yakın inşaat işçisi eylemlerine devam ediyor. Kayı İnşaat işçileri bugün (27 Ocak), patronları Coşkun Yılmaz‘ın bağlantılı olduğu Enprotek Enerji Yatırımları A.Ş.’nin önünde eylem yaptı.

Şirket, sendika yetkilileri ile yaptığı görüşmede konkordato ilan edeceğini açıklarken işçilerin durumu Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay tarafından TBMM Dışişleri Komisyonu’na taşındı. 

Kemalbay, Dışişleri Bakanlığı’na işçilerin Kayı İnşaat’tan alacaklarını sordu

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kayı İnşaat’ın patronu Coşkun Yılmaz’ın Antep Şehir Hastanesi hisseleri üzerinden hak edişleri ödeyeceğini belirtti ve konuyu en üst düzeyde takip edeceklerinin sözünü verdi.

“Devletin gündeminde”

Kayı İnşaat işçilerinin durumunun bir süredir devletin gündeminde olduğunu belirten Kıran, “Son dönemde Kayı İnşaat’ta çalışmış işçilerimizin de şirketin merkezinin önünde yaptığı eylemler sözkonusu. Esasen uzun süredir burada işçilerimizin alacaklarının kendilerine temin edilmesi konusunda biz devlet olarak Sayın Kemalbay’ın bahsettiği o her türlü girişimi, en üst düzeyde sayın bakanımız, sayın cumhurbaşkanımız da Cezayir makamları nezdinde gündeme getirdi ” dedi. 

“Gaziantep’te şehir hastanesindeki hisselerini satmak suretiyle işçilerin borçlarını ödeyeceği yönünde bir taahhüdü oldu”

Kayı İnşaat’ın ticari olarak içinde bulunduğu durumu bahane göstermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kıran, şunları kaydetti: “Son eylemler çerçevesinde ben de bizzat işçi temsilcileriyle ve firma sahipleriyle görüştüm. Son olarak yine bu konuda firma sahibinin beyanlarından anladığımız kadarıyla Gaziantep’te şehir hastanesindeki hisselerini satmak suretiyle işçilerin borçlarını ödeyeceği yönünde bir taahhüdü oldu. Bu taahhüdünün de takipçisiyiz. Tabii ki biz buna bir işçi işveren ilişkisi olarak bakıp işçilerimizin bu sorunlarını göz ardı edemeyiz. Devlet olarak işçilerimizin haklarının ve alacaklarının takipçisiyiz. Firmanın Cezayir makamlarıyla da birtakım vergi bağlamında sorunları sözkonusu, bunları da bahane göstermeksizin işçilerimizin alacaklarının bir an evvel temin edilmesi konusunda devlet olarak en üst düzeyde gerekli girişimleri yapmaya devam ediyoruz. Bu konuyu da özellikle komisyonumuzla paylaşmakta fayda görüyorum.”

“Şirket, konkordato süreci başlatıyor”

İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) yöneticileri, şirket yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, kendilerine Kayı İnşaat’ın konkordato süreci başlatacağının söylendiğini açıkladı. Sendika, konkordato süreciyle ilgili resmi bildirimi bekleyeceklerini, işçi alacaklarının öncelikli olduğunu belirtti.  

Medyascope’a konuşan işçiler ise yaşananlarla ilgili, “Bankaların da alacağı var. Ama önceliğin işçi alacakları olmasını istiyoruz. Öncelik bankalara verilirse, eylemlerimizi bankaların önüne taşıyacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.