Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Gazipaşa sahili yapılaşmaya açılmak isteniyor – Gazipaşa Hepimizin Platformu: “Sahilin tamamına otel yapıp, yöre halkına kullandırmayacaklar”

Antalya’nın en doğusundaki Gazipaşa, sahil ilçeleri arasında en fazla tarım yapılan ve en az yapılaşan ilçe. Gazipaşa, sahil ilçesi olmasına karşın yöre halkının plaj olarak kullanabileceği üç bölgeye sahip. Bunlar Koru, Kahyalar ve Selinus sahilleri. 2019 yılındaki yerel seçimler öncesinde üç sahile de oteller yapılmasını amaçlayan proje, seçimi kaybeden AKP yönetimi tarafından onaylanmıştı. Gazipaşa’da büyük (beş yıldızlı) oteller bulunmuyor. Projenin hedefi sahil şeridinin tamamına beş yıldızlı otellerin inşa edilmesi.


Yerel seçimlerden sonra yönetimi değişen Gazipaşa Belediyesi, CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz tarafından yönetiliyor. Başkan Yılmaz ise yöre halkı tarafından dava edilen bu projeleri destekliyor. Gazipaşa halkı, makamında kabul ettiği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun kardeşi Hasan Çavuşoğlu ve Green Park Otelleri’nin sahibi Adil Üstündağ ile birliktelik mesajı veren Yılmaz’a tepkili.

Gazipaşa sakinlerinin tepkisi “Gazipaşa Hepimizin Platformu”nu oluşturdu

Aralarında CHP’li ve İYİ Partili vatandaşların da yer aldığı Gazipaşa Hepimizin Platformu, projeleri yargıya taşımış durumda. Gazipaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Esin Bilgiç, Yılmaz’ın projeyi halktan gizlediğini ve sorulara doğru yanıtlar vermediğini söyledi: “Projeden çok geç haberimiz oldu. Haberimiz olduğunda da projeye karşı dava açtık. Proje, yatırımcıya maksimum para kazandıracak şekilde tasarlanmış. Gazipaşa halkı düşünülmeden hareket edilmiş. Belediye başkanına projeyi sorduğumuzda bize doğru, net cevaplar vermiyor. ‘Sahil yolu kapatılırsa halk nereden sahile ulaşacak’ diye sorduğumuzda, ‘İleride çarşıdaki yolun da ne olacağını ben bilemem’ diyor. Vatandaştan bilgi saklanıyor, doğru söylenmiyor.”

Gazipaşa’da yaşayan Avrupa uyruklu Barbara Imontsgies, insanların ilçeyi sakinliği ve doğası için tercih ettiğini anlattı: “Burası cennet gibi bir yer. Doğası çok güzel, her yer yeşil ve sakin. İnsanlar bu sahili kullanıp denize girebiliyor, buraya otel yapılması çok üzücü olur. Büyük otellerin olduğu bir yerde yaşamak istesek Alanya’da ya da Antalya’da yaşardık. Bence şimdi olduğu gibi sahilde küçük oteller ve küçük mekanlar kalmalı.”

Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, yatırıma karşı olmadıklarını fakat sahile yapılacak yatırımın Gazipaşa’ya katma değer yaratması gerektiğini söyledi. Şahin, “Gazipaşa’nın üç sahili var, bunların tamamı 4,5 kilometre. Sahil ilçesi olmamıza karşın buradaki kullanılabilir plaj alanı çok az. Burası caretta caretta üreme alanı, endemik bitki türü olan nesli tehlikedeki kum zambaklarının üreme alanı, ülkemizde Akdeniz foklarının en çok görüldüğü bölge. Sahilin tamamına otel yapıp, yöre halkına kullandırmayacaklar. Halbuki buraya küçük, doğa ile uyumlu oteller yapılabilir. Küçük oteller hem ekolojik dengeyi bozmaz hem de yöre halkı sahili kullanmaya devam eder ve denize ulaşabilir” dedi.

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise Medyascope‘un görüşme talebine henüz yanıt vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.