Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı – Ekran taraması raporu (2): Muhalefet TV’lerinin ortak noktası, kadın da yok HDP de

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, hem iktidar hem de muhalefet yanlısı televizyon kanallarındaki tartışma programlarında kadın sunucu sayısının yüksek olmasına karşın, kadın konuk sayısının az olmasını ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) mensubu isimlere hemen hemen hiç yer verilmemesini eleştirdi.

“İzlediğim sekiz kanalın tümünün ortak yönü ise kadın konuklara erkeklere göre çok daha az yer vermeleriydi. Sekiz kanalın dört haftadaki konuklarının sadece 47’si kadındı. Yüzde olarak ifade edersek sadece yüzde 12 gibi son derece düşük bir oran.  

Kadın konuk oranı Halk TV, KRT ve Tele 1’de, diğer beş kanala göre biraz daha yüksekti. NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global ve A Haber’deki programlarda 200 konuğun sadece 19’u, Halk TV, KRT ve Tele 1’deki 168 konuğun 28’i kadındı.

Konuklarda kadın sayısı bu kadar düşükken, program sunucularında kadınların oranı daha yüksek. Sekiz kanaldaki toplam 37 programın 16’sının sunucusu kadın. Program yöneten kadın sayısının bu kadar yüksek olmasına rağmen kadınların ‘kanaat teknisyeni’ olarak bu programlarda yer alması hâlâ yetersiz… Bu programları hazırlayanların kadına bakış açıları hâlâ sorunlu” diyen Faruk Bildirici‘nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.