Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bisiklet sürerken bir arabanın çarpmasıyla hayatını kaybeden Umut Gündüz’ün adı, Ankara’da bir bisiklet yoluna verildi – Gündüz’ün babası: “Motorlu araç sahipleri bisikleti bir böcek gibi görüyor, mevcut yasalar bisikletlileri korumuyor”

Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 günü Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki 75. Yıl Şehir Hipodromu’nun yanındaki emniyet yolunda bisiklet sürerken bir arabanın kendisine çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Henüz 19 yaşındayken hayata veda eden Umut Gündüz’un adı, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Beşevler – Milli Kütüphane güzergâhına yapılan 2,5 kilometrelik bisiklet yoluna verildi. Umut Gündüz’ün annesi Asuman Gündüz ve babası Menderes Gündüz, hem ABB’nin bisiklet yolu projesinde çocuklarının isimlerinin yer almasının anlamını hem de kazadan sonra yaşananları ve dava sürecini Medyascope’a anlattı. 

“Umut bu proje için oldukça heyecanlıydı ve projede yer almıştı”

Oğlunun Ankara’daki bisiklet yolu sorunuyla yakından ilgilendiğini ve ABB’nin başlattığı bisiklet yolu projesinde aktif şekilde yer aldığını belirten Menderes Gündüz şöyle konuştu: “Umut, bana ‘Ankara’da nihayet 54 kilometrelik bisiklet yolu yapılacakmış. Mansur Yavaş’ın gelişiyle bir şeyler değişecek’ demişti. Bağlı bulunduğu dernekle bu konuda birlikte çalıştılar. ABB yetkilileri de kamuoyunda oluşan duyarlılığı dikkate aldı. Bu projede Umut’un adının yer alması bizim için oldukça önemli ve bu projeyi de yakından takip etmeye devam edeceğiz.”

“Motorlu araç sahipleri bisikleti bir böcek gibi görüyor, mevcut yasalar bisikletlileri korumuyor”

Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan insanlara saygı duyulmadığını ve mevcut yasaların da suçu teşvik edici olduğunu vurgulayan Gündüz, “Bisikletin bir ulaşım aracı olarak kabul görmesi gerekiyor. Bu kabul görmediği için özellikle motorlu taşıt kullananlar bisikleti bir böcek gibi, gereksiz bir şey gibi görüyor. Biz aile olarak bu anlayışı da değiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için yasal düzenleme gerektiğini biliyoruz ve bu doğrultuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) milletvekillerinin tamamına, içinde bulunduğumuz durumu anlatan mailler gönderdik. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi dışında bizimle görüşen olmadı” dedi.

“Oğlumu öldüren kişi üç hafta önce tahliye edildi”

Umut Gündüz’e çarpıp kaçan kişinin üç hafta kadar önce uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edildiğini söyleyen Menderes Gündüz, adalet arayışlarını şu sözlerle anlattı: “Yaklaşık üç hafta önce avukatımız bize katilin altı ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi. Bu bizim için büyük bir yıkım oldu. Bunu kabul edemedik ve ilgili yerlere şikayette bulunduğumuzda bize ‘uzun tutukluluk’ dendi. Biz altı aydır aynı acıyı yaşıyoruz, bu kişi neyin mağduriyetini yaşamıştır bilemiyorum.” 

Avukat Dursun Yılmaz: “Savcı henüz ikinci aracı bulamadığı için davayı açmıyor”

Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz da Umut’a çarpıp kaçan kişinin tahliye sürecini şöyle anlattı: “Biz iddianame hazırlanana kadar bu kişinin içeride kalmasını bekliyorduk ama hâkim üçüncü itirazdan sonra cezadaki yatma sınırı ile tutukluluk süresini orantılı görmüş ve tahliye kararı vermiş. İddianamenin ne zaman hazırlanacağı meçhul. Olaya karışan iki araç var ve ikinci araç, ilk aracın çarpmasından sonra Umut’un üzerinden geçmiş olabilir. İlk araç daha kusurlu. Savcı henüz o aracı bulamadığı için davayı açmıyor. 

“Bu kişi ‘olası kast ile öldürme’ suçundan yargılanmalı”

Biz artık ikinci aracı beklemek istemiyoruz. Adli Tıp Kurumu’ndan da ilk aracın yüzde yüz kusurlu olduğunu dair rapor geldi. Bu adamın yargılanmaya başlaması lazım. Bizim derdimiz taksirle öldürme değil, olası kast ile öldürme suçundan yargılanması. Hem alkollü hem aşırı hızlı hem de çarpıp kaçıyor. Bu taksirle değil, kasten öldürmeye en yakın olan olası kast ile öldürmedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.