Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK Platformu’ndan Avrupa Konseyi’ne İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin çağrı: “Bütün insan hakları sözleşmelerinden çekilmenin önü açıldı”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına ilişkin Avrupa Konseyi’ne mektup yazarak çağrıda bulundu. Mektuba dair yapılan açıklamada sözleşmeden ayrılma kararının hukuk sistemine aykırı olduğu belirtildi.

EŞİK’in açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin, hukuk sistemine aykırı olduğu, anayasanın ihlal edildiği belirtildi ve milletlerarası anlaşmalardan çekilmenin paralellik ilkesi gereğince kararın kabul ve onayı için geçerli olan hukuki usulün gerçekleştirilmesi gerektiği söylendi.

“Usul TBMM’den kanun çıkarılması şeklindedir”

Türkiye açısından usulün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) kanun çıkarılması şeklinde olduğu hatırlatılan açıklamada, böyle bir onayın olmaması durumunda yapılan çekilme bildiriminin yasal olmadığı ve 87, 90, 104. maddeler başta olmak üzere birçok anayasa maddesinin ihlal edildiği dile getirildi.

EŞİK, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzarote Sözleşmesi), Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi diğer insan hakları sözleşmelerinden de Türkiye’nin çekilmesinin önünü açabileceğine dikkat çekti.

“Toplumun İstanbul Sözleşmesi’ne desteği net”

Açıklamada, Türkiye’nin birçok şehrinde yapılan eylemlerin toplumun İstanbul Sözleşmesi’ne olan desteğinin net kanıtları olduğu belirtildi. Toplumsal desteğin kamuoyu araştırmalarının bulgularıyla da kanıtlandığı ve sadece yüzde 7’lik (Ağustos 2020, KONDA) bir toplum kesiminin sözleşmeye karşı olduğu hatırlatıldı.

Türkiye’nin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi için tarihi bir dönüm noktasında olduğuna vurgu yapılan açıklamada Avrupa Konseyi, bu durumun uluslararası alanda da ciddi etkiye yol açabileceği konusunda uyarıldı.

Açıklamada, üye devletlerin Avrupa Konseyi temel ilkelerine ve uluslararası insan hakları sistemine bağlılığı açısından sözleşmeden ayrılma girişiminin muhtemel negatif etkilerinin göz ardı edilemeyeceği belirtildi.

Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’nin sözleşmeden çekilme bildirimini, girişimin hukuksuz olduğuna dair itirazları dikkate almaksızın, incelemeden işleme almış olmasını büyük şaşkınlıkla karşıladıklarının belirtildiği açıklamada, Konsey’e tüm süreci gözden geçirmesi, uluslararası hukuk ve temel haklar açısından yaratacağı olumsuz etkileri incelemesi için çağrı yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.