Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

10 Ekim Ankara Garı katliamında yakınlarını kaybedenler, sosyal medya üzerinden etkinlik düzenleyecek: #Adaletsiz2000Gün

10 Ekim Ankara Garı katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 10 Ekim Ailesi, katliamın 2000’inci gününde, adaletin hâlâ sağlanmadığına dikkat çekmek için sosyal medya aracılığıyla etkinlik düzenleyecek. Ankara-Ulus’ta, 10 Ekim 2015 tarihindeki Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından yapılan bombalı saldırı sonucu 103 insan hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralanmıştı.

31 Mart’ta #Adaletsiz2000Gün etiketiyle yapılacak olan etkinlikte, katliamın ardından yapılan yargılama sürecine dikkat çekilecek. 10 Ekim Ailesi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün yaralıların tedavileri sürüyor ancak yaralarımız hâlâ açık” denildi.

“Yaralarımız hâlâ açık”

Açıklama şöyle:

“31 Mart Çarşamba 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 2.000. günü. 2.000 gün önce yaşanan katliamda 104 kişi hayatını kaybetti, 450’den fazla kişi yaralandı. Bugün yaralıların tedavileri sürüyor. Yaralarımız ise hâlâ açık. 2.000. gün sebebiyle 31 Mart 20.00’da #Adaletsiz2000Gün etiketi ile sosyal medya etkinliği yapacağız. İnsanlığa karşı suç kapsamında süren davaya, adalet taleplerimize dikkat çekmek ve kayıplarımızı anmak istediğimiz bu etkinliği desteklerseniz çok seviniriz.”

10 Ekim Ailesi sosyal medya üzerinden #Adaletsiz2000Gün etiketiyle yapacakları etkinlik için çağrı yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı saldırısı  

10 Ekim 2015 günü Ankara’nın Ulus semtindeki Ankara Garı önünde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından organize edilen ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) gibi pek çok siyasi partinin katıldığı “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucunda 103 insan yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi ise yaralanmıştı. İki canlı bomba tarafından yapılan bu katliamı IŞİD üstlenirken saldırı kayıtlara, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı saldırısı olarak geçti.

10 Ekim Gar Katliamı’na ilişkin tutuklu sanıkların yargılandığı davada 3 Ağustos 2018 tarihinde 19 sanık için farklı mahkûmiyet kararları verilirken, firari sanıklar yönünden açılan dava ise Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

“9 Ekim’de neden güvenlik araması yapılmadı?”

Devam eden dava Türkiye tarihinin ilk “insanlığa karşı suç” özelliğini taşıyan davası olarak kayıtlara geçti. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ise katliam nedeniyle bazı kamu görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan soruşturma açılmasını istiyor ancak bu talepler reddedildi. 10 Ekim Ailesi, yetkililere şu soruları yöneltti:

• 9 Ekim’de yollarda neden güvenlik araması yapılmadı?

• İkinci patlamadan sonra alana giren polisler üçüncü bombanın olmadığı bilgisine sahipler miydi?

• Savcı neden olay yerine 2,5 saat sonra geldi?

• 10 Ekim’de gar önünde neden hiç resmi veya sivil polis yoktu?

• Deliller toplanmadan olay yeri neden itfaiye tarafından yıkandı?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler