Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal bilimler ve sanat, “Futbolun nesi güzel?” sergisiyle bir araya geldi: “Serginin en büyük amacı futboldaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek”

Gündelik hayatlarında futbol izlemeyi, futbol hakkında konuşmayı seven iki kadının bir araya gelerek düzenledikleri “Futbolun nesi güzel?” sergisi, 25 Mart-25 Mayıs 2021 tarihleri arasında Ankara Goethe Enstitüsü’nde sanatseverlerle buluşuyor. Serginin alan araştırmasını yapan Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Pınar Öztürk, “Sergi Almanya’da yaşayan Türkiyeli kadın futbolcuların sırf kadın oldukları için yaşadıkları ayrımcılığı ve aidiyet hikayelerini görünür kılmayı amaçlıyor” dedi. Resim-heykel sanatçısı Aslı Tanrıkulu da sergilenen eserleriyle ilgili “Sergide yer alan bütün eserler Almanya’da yaşayan Türkiyeli kadın futbolcularının yaşadığı zorlukları anlatıyor” diye konuştu.

Hacettepe Araştırma Görevlisi Dr. Pınar Öztürk ve resim-heykel sanatçısı Aslı Tanrıkulu‘nun hazırladıkları “Futbolun nesi güzel?” sergisi 25 Mart-25 Mayıs 2021 tarihleri arasında Ankara Goethe Enstitüsü’nde sanatseverlerle buluşuyor. Ahşap heykel, kolaj ve seramiklerden oluşan eserlerin Almanya’da yaşayan Türkiyeli kadınların yaşadığı zorlukları yansıttığını belirten sanatçı Tanrıkulu şunları söyledi: “Göçmenler için futbol ve futbolculuğun anlamı çoğalıyor. Futbol, birçoğu için aşkla oynanan bir oyun, bir hayal, bir mücadele alanı ve hayata tutunma aracı. ‘Kimsin sen?’ sorusuna aile kökleriyle yanıt üretebilen ama ‘Nereye aitsin?’ sorusunun ağırlığını taşıyan bu kadınların ortak noktası futbola aidiyet geliştirmeleri. Futbol tüm sınırları silikleştiren ve insanları birleştiren muazzam bir güce sahip.”

Aslı Tanrıkulu

“Serginin en temel amacı futboldaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek”

‘Futbolun nesi güzel?’ sergisinin alan araştırmacısı Pınar Öztürk, Alman ve Türk kültürünü birleştiren Goethe Enstitü’nün desteğiyle gerçekleştirdikleri serginin en temel amacının futboldaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek olduğunu belirtti: “Türkiyeli kadın futbolcuların yaşadıkları zorlukları araştırmak için Almanya’ya gittim. Almanya’da verileri topladıktan sonra etik kurallarına bağlı kalarak sanatçı arkadaşım Aslı Tanrıkulu ile çalışmalara başladık. Uzun çalışmaların sonucunda Ankara Goethe Enstitüsü’nün destekleriyle ‘Futbolun nesi güzel?’ sergisini açtık. Sergideki en temel amacımız ise kadın futbolcuların yaşadığı cinsiyet eşitsizliklerine dikkat çekmek.”

“Hayatın her alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşıyım”

‘Futbolun nesi güzel?’ sergisinin resim ve heykel sanatçısı Aslı Tanrıkulu, “Bugüne kadar sayısız sergide yer aldım. Ancak futbol benim bireysel olarak gündelik hayatımda hep vardı. Ben futbol taraftarı ve aynı zamanda hayatın her alanındaki eşitsizliklere karşı duran, kadın mücadelesi içeresinde kendi sanatçı kimliğimle durmaya çalışan biriyim. Bu nedenle yaptığımız bu çalışmada hem cinsiyet eşitsizliğine karşı durduğu hem de futbolu kapsadığı için çok keyif aldığım bir çalışma olduUzun çalışmalar sonucunda ise nihayet bugün Ankara Goethe Enstitüsü’nde bu sergiyi açmayı başardık” dedi.

“Sergideki son eserim ‘Topun Göçü’ heykeli sergideki diğer tüm eserlerin ruhunu taşıyor”

Tanrıkulu, serginin son eseri olan “Topun Göçü” heykelini anlatırken bütün eserlerinin bu heykelde bir araya geldiğini ve heykelin futboldaki ırkçılığa, eşitsizliğe, ötekileştirmeye karşı bir ruhu olduğunu vurguladı: “Bu heykel, mücadelenin simgesi. Topun Göçü aslında göç etmiş kadınlar için futbolun birleştirici gücünü yansıtıyor. Sınırların kalktığı bir heykel bu çünkü sergide sergilenen tüm eserler aslında bu heykelde bir araya geldi. Futbol aslında bütün güzel duyguları açığa çıkartan, bütün ırkçılıklara son veren bir spor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.