Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa İlaç Ajansı: Kan pıhtılaşması, AstraZenaca aşısının nadir bir yan etkisi

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) bugün (7 Nisan) yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşısı ile kan pıhtılaşması arasında “çok nadir bir bağ olduğunu” belirtti. Açıklamaya göre, çok nadiren de olsa böyle bir yan etkiye sahip ancak aşının yararları risklerin önüne geçiyor.

Oxford Üniversitesi ile ilaç şirketi AstraZeneca’nın geliştirdiği koronavirüs aşısının kullanımı, bazı bireylerde kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle bir süredir birçok Avrupa ülkesinde durdurulmuştu. Aşının özellikle gençlerde kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesi, gözleri Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) çevirmişti. Kurum bugün yaptığı toplantı sonrasında, kan pıhtılaşmasının aşının nadir görülen bir yan etkisi olduğunu duyurdu. Ancak EMA, aşının yararlarının bu nadir riskin önüne geçtiğini de vurguladı.

EMA’dan bir yetkili, İtalyan Il Messaggero gazetesine dün (6 Nisan) verdiği demeçte, konunun araştırılması sürecinin devam ettiğini ancak AstraZenaca aşısı ile pıhtılaşma arasında bir bağ olduğunu gördüklerini söylemişti.

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) ise AstraZenaca aşısının İngiltere’de 30 yaş altındaki bireylere uygulanmaması gerektiğini açıkladı. Buna göre 30 yaş altı bireylere, AstraZeneca dışında alternatif aşılar yapılacak.

MHRA bugüne kadar İngiltere’de AstraZeneca aşısı olan 79 kişide kan pıhtılaşması olduğunu ve bunlardan 19’unun hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak MHRA, AstraZeneca aşısının bu yan etkisinin çok nadir görüldüğünü ve aşının son derece etkili olduğunu da ekledi. Yine de gençlerde kan pıhtılaşması vakasının daha çok görülmesinden ötürü MHRA, aşının 30 yaş üstü bireylere yapılması gerektiği bilgisini paylaştı.

Derleyen: Alphan Telek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.