Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Barosu’nun Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu yayımlandı: “Takipsizlik kararı yerinde değil, soruşturmaya devam edilmeli”

İstanbul Barosu Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu’nda soruşturma aşamasında çok sayıda eksikliğin tespit edildiğini belirten avukatlar, takipsizlik kararının yerinde olmadığını, soruşturmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Barosu, Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu’nu yayımladı. 10 avukatın görüşmeler ve dosya incelemelerine yer verilen raporda Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümü üzerine yürütülen soruşturmanın eksiklikle yürütüldüğü belirtildi.

11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, Giresun Eynesil’de 12 Nisan 2018’de evinin önünde ağır yaralı olarak bulunmuş ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

“Soruşturmaya devam edilsin”

İstanbul Barosu’ndan avukatlar Kemal Aytaç, Seher Eriş, Baran Kaya, Medine Turantaylak, Gültennur Batmaz, Özlem Burçin Şahan, İsmail Emre Telci, Ekin Baltaş, Fatoş Gürbostan ve Dilara Kaya, Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu’nu kurdu.

10 avukatın hazırladığı raporda, soruşturma aşamasında çok sayıda eksikliğin tespit edildiği belirtilerek, “Eksikliklerin giderilmesi gerektiği, Rabia Naz Vatan’ın ölümünün şüpheli ölüm olduğu ve Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen ‘Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar’ın yerinde olmadığı ve Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün aydınlatılması için soruşturmaya devam edilmesi gerektiği kanaatimizdir” denildi.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

“Lehe ve aleyhe olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla yükümlü olan savcının, olay gecesi şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçmesine karşın Rabia Naz’ın kıyafetlerinin ailesine teslimi talimatı vermesi, inceletmeye göndermemesi sonucu süreçte delillerin niteliğindeki bozulmalar, olayın olduğu andan itibaren yedi ay sonra yapılan keşfe kadar olay yerine hiç gitmemesi, savcılığın sorumluluğunu tartışılır kılmaktadır.

Ayrıca dosyaya sonradan atanan 16 Temmuz 2020 tarihli Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar’ı veren savcı olay yerine hiç gitmemiştir.

İncelenen dosya, tüm raporlar, görüşülen kişiler ve Adli Tıp doktorları sonucunda dosyadaki eksiklikler ve ihmaller sebebiyle Rabia Naz Vatan’ın ölümünün yüksekten atıma, itilme, kaçma, düşme veya araç çarpması sonucu gerçekleştiğine dair kesin bir kanaat belirtmek mümkün olmamıştır.

Aynı zamanda, Rabia Naz Vatan’ın ölümünün yüksekten atılma, itilme, kaçma, düşme veya araç çarpması sonucu nasıl gerçekleştiğine dair, bu sebeplerden herhangi birini yüzde yüz eleyebilmek de mümkün olmamıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.