Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milletvekilleri Rabia Naz’ın öldüğü Eynesil’de – Şaban Vatan: “Adalet gözlerini yummuş”

Evinin önünde yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümününü araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komsiyonu, olayın yaşandığı Eynesil ve Giresun’a ulaştı. Komisyon başta aile olmak üzere olayla ilgili bilgisi olan ya da soruşturma sürecinde görev alan isimlerin bilgisine başvurdu.

11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 12 Nisan 2018 tarihinde Giresun’un Eynesil ilçesinde evinin önünde yaralı bulundu. Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz’ın ölümü hâlâ aydınlatılamadı.

Komisyon üyeleri olay yerinde

Eynesil’e dün ulaşan komisyon üyeleri ilk olarak, baba Şaban Vatan ile görüştü. Vatan, Rabia Naz’ın yaralı olarak bulunduğu evin önünde, küçük kızın düştüğü nokta ve pozisyonu bizzat canlandırarak komisyon üyelerine anlattı. Vatan ve komisyon üyeleri daha sonra, Rabia Naz’ın çıkıp aşağıya atladığı iddia edilen evin çatısında incelemelerde bulundu.

Tırnaklarında erkek DNA’sı çıktı

Şaban Vatan dün ayrıca, Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’nin Rabia Naz’a dair 12 Ekim 2018 tarihli raporunda bir detay fark etti. Buna göre, Rabia Naz’ın tırnaklarında erkek DNA’sına rastlandı.

“Oraya öylece bırakılmış gibiydi”

Görgü tanıklarından biri ağır yaralanmış, bilinci kapalı ve tek ayağı kopmak üzere bulunan Rabia Naz için “oraya öylece bırakılmış gibiydi” demişti. Küçük kızın kaybolan okul çantası ise aynı gün oturduğu binanın terasında ortaya çıkmıştı. İçindeki kitapta ise “intihar” ifadesinin geçtiği sayfa ataşla ayrılmıştı.

Hastane raporunda Rabia Naz’ın yüksekten düştüğü tespiti yapılırken, Şaban Vatan buna itiraz etti. Kızının ölümünün, bir polis memurunun kendisine söylediği gibi intihar sonucu meydana geldiğine ikna olmayan Vatan, 2018 yılından bu yana adalet arıyor.

Haberlere “sürücü kaçtı” olarak yansımıştı

Olayın yaşandığı gün DHA haberinde yer alan “Kimliği belirlenemeyen sürücü kaçtı” bilgisine rağmen Rabia Naz’a ilk müdahaleyi yapan doktor, ifadesinde olayın trafik kazası olduğunu söyledi.

Kişisel çabalarıyla bazı bilgi ve bulgulara ulaşan Şaban Vatan, bunları sosyal medyadan paylaştı. Kızına siyah Doblo marka bir aracın çarptığını, hastaneye götüren ambülansın kamera kayıtlarının silindiğini, delillerin karartıldığını, çarpan kişinin Eynesil Belediye Başkanı‘nın yeğeni ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ile bağlantılı olduğunu iddia etti. 

Bababın şikayeti üzerine polis yeğen M.A.S’nin bilgisine başvurdu, ifade dosyaya girdi. M.A.S. olay günü Rabia Naz’ı elinde dondurma yerken gördüğünü, “Bana versene” diyerek ona takıldığını ve sonra da işine gittiğini iddia etti.

Raporda “trafik kazası olabilir” kanaati

Şaban Vatan iddiasını kanıtlamak için 5 Eylül 2018’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Fakültenin raporunda “ölüm nedeninin trafik kazası olabileceği” kanaati yer aldı.

Baba Vatan, 24 Temmuz 2018’de ise savcılığa bu iddialarını içeren bir başvuruda bulundu. Savcılık, küçük kızın giysisindeki tozların analizi için Trabzon Adli Tıp Kurumu’na yazı yazdı. 28 Ağustos 2018 tarihli Trabzon Adli Tıp raporunda ise, Rabia Naz’ın kafasında bir hasar olmadığı, ölüm nedeninin bedensel travma olduğu tespiti yer aldı.

Süleyman Soylu devrede

Şaban Vatan bu süreçte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de görüştü. Soylu Vatan’ı Ankara’ya davet ederek, mülkiye müfettişlerini konuyla ilgili görevlendirdi.

Yapılan keşiflerin ardından rapor beklenirken, Vatan gözaltına alındı. Rabia Naz’ın annesi Atika Vatan, eşinin kendisine “Akli dengemin yerinde olmadığına dair raporlar hazırlanmış. Gitmediğim hastanelere gitmiş gibi, yatmadığım hastanelere yatmışım gibi gösterecekler” dediğini söyledi. Şaban Vatan, adliyedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Dosyaya erişim yasağı

Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili Giresun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Cinayet Büro Amirliğince kurulan beş kişilik özel ekip araştırmalarını sürdürürken, Savcılığın talebi üzerine mahkeme dosyaya erişim yasağı kararı aldı.

Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili süreci başlatan, takip eden ve Türkiye’ye duyuran  gazeteci Metin Cihan hakkında ise “halkı kin ve düşmanlığa teşvik” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Araştırma Önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

HDP grubunun, TBMM Genel Kurulu’nda 11 yaşındaki Rabia Naz’ın şüpheli ölümünün araştırılması için verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Olayın üzerinden 15 ay geçtikten sonra TBMM’de, Rabia Naz başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması için komisyon kuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler