Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize-İkizdere’de açılmak istenen taşocağına karşı protestolarda son durum – Bölge sakini Kemal Baş: “Pasif olarak eylem yapıp, doğaya sahip çıkan oruçlu insanlara gaz atılıyor”

Rize’nin İkizdere İlçesi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan liman inşaatında kullanmak üzere açılmak istenen taşocağının yol çalışması başladı. Taşocağına karşı çıkan İkizdere halkının direnişi koronavirüs salgını önlemleri sebep gösterilerek engellenirken polis, alana ulaşmaya çalışan köylülere ceza kesiyor. Bölgede açılmak istenen taşocağının yakınlarında yaşayan Kemal Baş, bölgedeki son gelişmeleri Medyascope’a anlattı. Baş, taşocağının açılmasıyla doğal yaşam alanlarının tahrip edileceğinden, tarım ve arıcılığın yok olacağından ve geçim kaynaklarının zarar göreceğinden endişe duyduklarını söyledi. 

“Bu holding ne kadar büyükse, devletin bunlara gücü yetmiyor”

Kemal Baş, İkizdere’de yerli halk olarak doğayı korumaya çalıştıklarını ve taşocağı açmak isteyen şirketin ve jandarmanın şiddetine maruz kaldıklarını söylüyor. Baş, daha inşaat başlamadan bölgedeki yüz yıllık kestane ağaçlarının kesildiğini, su derelerinin de kirlendiğini anlatıyor:

“İkizdere’de Ulaştırma Bakanlığı’nın acil kararıyla bir taşocağı projesi istendi. Bu taş yeri bizlerin doğal yaşamımızı sürdürdüğümüz, kestane ağaçlarının olduğu bir yer. Ve yine küçük bir dere var. Arıların yaşadığı, deli bal üretilen bir bölge. Şantiyenin açılması için ormana zarar veriyorlar. Devlet, orada çalışma yapmak isteyen şirketi koruyor, biz ise ağaçları. Tutuklanıyoruz, şiddet görüyoruz doğayı koruduğumuz için. Jandarmalar burada, herhangi bir hareketlilik olduğunda gözaltına alınıyoruz. Şu an için sadece yol çalışması var.” 

“Pasif olarak eylem yapıp, doğaya sahip çıkan oruçlu insanlara gaz atılıyor”

Bölgede yaşayan vatandaşların, şirket tarafından, geçim kaynaklarının ellerinden alınmasıyla tehdit edildiklerini ve pasif olarak eylem yapmalarına rağmen şiddet gördüklerini söyleyen Kemal Baş, şöyle konuştu:

“Buradaki halka ‘İşinizi elinizden alırız’ diyerek mobbing uygulanıyor. Yüz yıllık kestane ağaçları yok oluyor. Doğal yaşamın yok olması burada yaşayan insanların yaşamlarına dokunuyor. İnsanların geçim kaynağına zarar veriyorlar. Burada bir doğa katliamı var. Bu holding ne kadar büyükse, devletin bunlara gücü yetmiyor. Biz bir avuç insan olarak sahip çıkmaya çalışıyoruz. Artık pet şişeyle su almaya başladık. İçme suyumuz kirlendi. ‘Suyu temizleyeceğiz’ diyorlar. Bizim derdimiz sadece su değil ki. Orada yaşayan canlılar da bizim derdimiz. Altı saat kadar bekletilip gözaltına alındık. Pasif olarak eylem yapıp doğaya sahip çıkan oruçlu insanlara gaz atılıyor, bizleri dağıtmak için şiddet kullanıyorlar.”

Ne olmuştu?

2020 yılında Rize’nin İkizdere İlçesi’ne bağlık İyidere sahil mevkiinde yapılması planlanan lojistik liman için ihaleye çıkıldı. İhaleyi 1 milyar 719 milyon lira karşılığında hükümete yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat ve Yapı&Yapı AŞ ortaklığı kazandı. Yapı&Yapı AŞ‘nın sitesindeki bilgiye göre, liman 3 bin ton kargo kapasitesi, 8 bin ton dökme yük kapasitesi, 100 bin ton konteyner kapasitesi, 100 bin araçlık ro-ro gemisi kapasitesine sahip olacak. Projede deniz dolgusu öngörüldüğü için ham madde teminine, yani taş ocaklarına ve bağlantı yoluna ihtiyaç vardı. Bu amaçla İşkencedere Vadisi’nde bulunan Cevizlik ve Gürdere köylerinde 17 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Karar AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Köylüler taşocağının doğal yaşam alanlarının tahrip edileceğinden, tarım ve arıcılığın yok olacağından, geçim kaynaklarınının zarar göreceğinden kaygılı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.