Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi, iş cinayetleri raporunu açıkladı: “Mayıs ayında üçü çocuk 232 işçi çalışırken yaşamını yitirdi”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Mayıs 2021’de meydana gelen iş cinayetleri ile ilgili hazırladığı raporunu açıkladı. Rapora göre geçen ay en az 232 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Yılın ilk beş ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 972’ye ulaştı.

İSİG Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, salgın nedeniyle en çok sağlık çalışanlarının hayatını kaybettiği vurgulandı:

“Tedavisi mümkün olan bir salgın yüzünden emekçiler ölmeye devam ediyor. Bu ölümlerin en çıplak gerçekliğini sağlık alanında gördük. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü’nün açıklamasına göre dünyada en az 115 bin sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Aşı üretiminde patent ve fikri mülkiyet nedeniyle erişimde küresel eşitsizlik yaşanmasaydı, daha da önemlisi insanlığın bilimsel birikiminin ve kaynaklarının ortak bir ürünü olan aşı üzerindeki piyasa zincirleri olmasaydı, başta yoksul ülkeler olmak üzere pek çok ülkede emekçiler aşılanabilecekti.”

Açıklamada, Türkiye’nin en büyük iş cinayetinin yaşandığı, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciasına da değinildi. İSİG, 14 Haziran’a ertelenen davanın takipçisi olacaklarını ve siyasetin doğrudan müdahil olduğu davada adaletin yerine gelmesi için mücadele edeceklerini belirtti:

“Soma Katliamı’nda adalet yine yerini bulmadı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada madenci ailelerinin avukatları, dava hâkimi ile dava heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle ‘reddi hâkim’ talebinde bulundu ancak avukatların ret talebindeki iddiaları, somut delillerinin olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Avukatların esas hakkındaki savunmalarını sunması ve reddi hâkim talebinin bir üst mahkemeye itiraz sürecinin tamamlanması amacıyla duruşma 14 Haziran tarihine erteledi. Siyasetin doğrudan müdahil olduğu davada adalet yerini buluncaya kadar mücadelemiz devam edecek.”

Mayıs ayı raporundan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • “İş cinayetlerinde ölenlerin 20’si kadın işçi, 212’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim, büro, metal, sağlık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • Üç göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: Bu işçilerden ikisi Afganistanlı ve biri Türkmenistanlı’ydı.
  • Üçü çocuk, 84’ü 51 yaş ve üzerinde,
  • 14 yaş ve altı yaş grubunda bir işçi,
  • 15-17 yaş grubunda iki işçi,
  • 18-27 yaş grubunda 17 işçi,
  • 28-50 yaş grubunda 122 işçi,
  • 51-64 yaş grubunda 71 işçi,
  • 65 yaş ve üstü yaş grubunda 13 işçi,
  • Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz altı işçi hayatını kaybetti.
  • İş cinayetlerin İstanbul yine başı çekti. 36 ölüm İstanbul’da, 14 ölüm İzmir’de, 10 ölüm Muğla’da meydana geldi.”

“Üç çocuk işçi hayatını kaybetti”

Çocuk işçi Fadime (7), mevsimlik tarım işçisi ailesine yardım etmek için gittiği Antalya’da traktör çarpması sonucu hayatını kaybetti. 15 yaşındaki Fevzi, Balıkesir’de tarlalarına çalışmaya giderken traktör devrilmesi sonucu, 17 yaşındaki Ağrılı Muhammet ise Marmaris’te sigortasız olarak çalıştığı villa inşaatında yüksekten düşme sonucu yaşamını yitirdi.

  • 2021 yılının ocak ayında en az 203, şubatta en az 141, mart ayında en az 144, nisanda en az 252 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.