Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor (23) – Samet Mutlu’nun beş kurşunla yaraladığı Sabiha Mutlu: “‘İki sene yatar çıkarım, bana bir şey olmaz’ dedi, ölmek istemiyorum”

Sabiha Mutlu, 22 Mayıs’ta, 2013 yılında evlendiği Samet Mutlu’nun silahlı saldırısına uğradı. Haziran 2020’de boşanma davası açan Sabiha Mutlu, İstanbul Şişli’de uğradığı silahlı saldırıda beş kurşunla yaralandı, tedavisi hâlâ hastanede devam ediyor. Evli olduğu erkeğin iki yıl önce de boğazına bıçak dayadığını, kızları gelince bıçağı boğazından çektiğini söyleyen Sabiha Mutlu, “Emsal bir karar verilmeli. Samet hapis yatmaktan korkmadığını hep söylüyordu. Devlet bana sahip çıkmadı, devlet hiçbir kadına sahip çıkmadı” dedi. Samet Mutlu, Sabiha Mutlu’yu beş yerinden bıçaklamasının ardından tutuklandı.

Samet Mutlu

Sabiha Mutlu (27), sekiz yıl önce evlendiği Samet Mutlu (28) tarafından, hamile olduğu 2015 yılından beri şiddet gördü. Evlilikleri boyunca fiziksel ve psikolojik şiddetin sürekli devam ettiğini, çocuğu için yaşadıklarına katlandığını anlatan Sabiha Mutlu, Samet Mutlu’nun iki yıl önce bıçakla kendisine saldırıp boğazını kesmeye çalıştığını, kızları yaşananları görünce bıçağı boğazından çektiğini anlattı. Sabiha Mutlu, “Beni darp etti, yüzümdeki izin geçmesi için annesinin evine sakladı. Ben ölmek istemiyorum, kızım beni boğazıma bıçak dayanmışken gördü” dedi. 

Sabiha Mutlu, koronavirüs salgını nedeniyle boşanma davasını ancak Haziran 2020’de açabildiğini söyledi. Ardından kızıyla birlikte ailesinin yanına yerleşen kadın, nisan ayında da Samet Mutlu tarafından saldırıya uğradı: “Salgın yüzünden boşanma davasını ancak haziranda açabildim. İki ay önce kızımla görüşmesi için buluştuğumuzda beni zorla arabaya bindirdi ve bana kurusıkı silahla iki el ateş etti. Motor kullanan bir grup beni kurtardı, polisi aradı. İki ay uzaklaştırma kararı verildi.”

Evlilikleri boyunca Samet Mutlu’nun çalışmadığını ve evin geçimini kendisinin sağladığını anlatan Sabiha Mutlu, “Ben işe gittiğimde evime başka kadınlar geliyormuş, sonradan komşulardan öğrendim. Artık katlanamıyorum” diye devam etti. 

Sabiha Mutlu

“Bana ateş ettikten sonra ‘Benim adım Samet, iki sene yatar çıkarım, bana bir şey olmaz, sen öl’ dedi”

Mahkemenin, dava sürecinde kızının velayetini kendisine verdiğini belirten Sabiha Mutlu, saldırıya uğradığı günü şu cümlelerle anlattı:

“Her ayın ikinci ve dördüncü haftası cumartesi günleri Samet Mutlu kızını görüyor, 10.00 ile 18.00 arası. 22 Mayıs’ta kızımı saat  21.00’de getireceğini söylediler, ‘Tamam’ dedim. Sonra aradım ve kızımı almak için sokağa çıktım. Kızımı getirmemişti. ‘Konuşalım’ dedi ve ‘Sen kızımı nasıl benden alırsın?’ diyerek bana tokat attı, ardından beş el ateş etti. İnsanlar beni kurtarmak için binalardan saksı attılar. Havaya ateş etmeye başladı, ‘Benim adım Samet, iki sene yatar çıkarım, bana bir şey olmaz, sen öl’ dedi.”

Samet Mutlu, Sabiha Mutlu’yu bıçaklamasının ardından polisler tarafından yakalandı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

“Devlet bana sahip çıkmadı, devlet hiçbir kadına sahip çıkmadı”

Kendisi gibi şiddete uğrayan kadınlar için bir emsal karar çıkmasını umduğunu söyleyen Sabiha Mutlu, “Emsal bir karar verilmeli. Samet hapis yatmaktan korkmadığını hep söylüyordu. Devlet bana sahip çıkmadı, devlet hiçbir kadına sahip çıkmadı. Kendi kızlarına hakaret edenleri hapse atan insanlar, bizi öldürenleri serbest bırakıyor. Bu adam beni vurdu ve üç sene yatıp çıkacak. Benim tedavi sürem zaten üç sene. Hangimiz ceza çekmiş olacak? Sağ diz kapağım paramparça, yürüyüp yürüyemeyeceğimi bilmiyorum. Sol bacağımın kemiğinde vidalar var” diye konuştu.

Kadınların, erkeklerle evlenince de erkekleri reddedince de saldırıya uğrayıp katledildiğini söyleyen Sabiha Mutlu, “Bu gücü erkeklere devlet, cezaların azlığı veriyor. Ben ölmek istemiyorum. Ben ölünce mi sesimi duyacaklar?” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.