Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası Avukatı Ahmet Ergin: ”İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif, işçilerin alacaklarını fiilen alamaması demek”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 50 milletvekilinin imzası ile dün (8 Haziran) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan ve TBMM Genel Kurulu’nda gündem maddeleri arasında görüşülen, “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 7. maddesi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 308. maddesinde değişiklik teklif edildi. Kanun teklifindeki değişiklik ile konkordato sürecinin iflasla sonuçlanması halinde, geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş borçlar, işçilik alacaklarından daha imtiyazlı hale getirilecek. Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Avukatı Olcay Korkmaz ve Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş) Avukatı Ahmet Ergin, teklife ilişkin Medyascope’a konuştu.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Avukatı Olcay Korkmaz, “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile esas olarak konkordato süreçlerine ilişkin değişiklikler teklif edildiğini söyledi. Korkmaz, değişiklik kabul edilir ise işçilerin olumsuz etkilenebileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Konkordato süreçlerinin iflas ile sonuçlanması halinde, iflas masasında ‘İcra ve İflas Kanunu’nun 206. maddesinde değişiklik teklif ediliyor. Kanunun mevcut haline göre işçilerin alacakları, iflas masasında imtiyazlı alacaklar arasındadır. Bu teklife göre, konkordatonun iflas ile sonuçlanması halinde işçiler, alacakları sırasındaki imtiyazlı yerini kaybedecek. Bunun yerine, özellikle bankalardan çekilecek krediler imtiyaz sayılacak. Bir şirkette konkordato ilan edildikten sonra komiser atanır. Şirketlere atanan komiserlerin izni ile imzalanmış ve borçlanılmış krediler veya sözleşmelerden doğan alacaklar iflas masasında işçilerin alacaklarından önce gelecek. İflas etmiş bir işyerinde işçiler, öncelikli olarak bankalardan da geriye düşmüş olacak.” 

“İşçi alacaklarının tahsili artık imkansız hale gelecek”

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası Avukatı Ahmet Ergin ise “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile işçilik alacaklarının, üçüncü sırada imtiyazlı alacak haline getirilmek istendiğini belirtti. Ergin, “Türkiye’de zaten bankalar ve diğer finans kuruluşları alacaklarını ipotek ile teminat altına alıyorlar. İpotek alacaklısı her durumda, birinci sırada işçi hakları var. Bu teklif, krediyi alacaklar sırasında birinci sıraya çıkarıyor ve zaten normalde de geriye düşmüş işçi alacakları bir kere daha geriye düşmüş oluyor. Bu kanun teklifi, aslında işçilerin alacaklarını fiilen alamaması demek. Bu bir parti önerisi, hükümet önerisi değil. Yapılan bu son düzenleme ile batan şirketlerden zaten zor olan işçi alacaklarının tahsili artık imkansız hale gelecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.