Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Haziran 2021): Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden ilk kez bir araya gelecek

Medyascope’ta bugünden itibaren her sabah saat 08.00’de, yeni podcastimiz “Güne Başlarken” ile karşınızda olacağım, Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

* Hava durumu ile başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle: İstanbul’da hava parçalı ve çok bulutlu, gün içinde yağış bekleniyor. Ankara için de çok bulutlu, kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapılıyor. Yurt genelinde ise Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Ardahan çevreleri ile Adana’nın kuzey ve Kahramanmaraş’ın batı kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Havaya karşı hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz, yazı bekliyoruz hâlâ…

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 63 görünüyor ancak 15 dakika sonra yoğunluk yüzde 80’e çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim…

Koronavirüs salgınında son verilere bakalım… Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığına göre son 24 saatte 5 bin 12 yeni vaka tespit edildi, 53 kişi hayatını kaybetti. Böylece, toplam vefat sayısı 48 bin 721’e yükseldi. Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşılananların sayısı da 33 milyon 782 bin 98 oldu.

Hemen hatırlatalım, dün itibariyle 40 yaş grubuna da aşı açıldı. Herkese seslenmek isterim buradan. Lütfen komplo teorilerine kulak asmayın, aşılarınızı olun…

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresindeki web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Sırada Türkiye gündemi var.

  • Ekonomi ile başlayalım:

Döviz kurlarındaki gerileme devam ediyor. Dolar kuru 8,30 TL, euro kuru 10 TL.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 11 Haziran 2021 Cuma gününü %0,29 artış ile 1.460 puanda kapadı.

Altında %0,83 oranında azalma görünürken, Brent tipi petrolün varil fiyatı %0,45 oranında arttı.   

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı konut satış istatistikleri ile tarım ürünleri üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Merkez Bankası da nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini duyuracak.

  • Siyasetin gündemiyle devam edelim. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, NATO Liderler Zirvesi‘ne katılacak. Erdoğan zirve kapsamında ikili temaslarda bulunacak. Burada Erdoğan’ın en önemli görüşmesi, şüphesiz Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile olacak. Bu görüşmeye dair gelişmeleri Medyascope‘tan takip edebilirsiniz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), bugün saat 12.00’de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak güncel ve siyasal gelişmeleri ele alacak.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası davası bugün devam edecek. Yargıtay’ın bozma kararından sonra yapılacak üçüncü duruşma, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde. Geçen 24 Mayıs’taki ikinci duruşmasında avukatlar reddi hâkim talebinde bulunmuş ama bu talep reddedilmişti. “Reddi hâkim” talebi, son duruşmaya iki gün kala bir kez daha reddedildi. Davayı, Medyascope muhabiri Ufuk Çeri takip ediyor. 

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım

Avrupa Futbol Şampiyonası‘na gruplarda ilk maçlar ile devam edilecek. D Grubu’nda İskoçya-Çekya, E Grubu’nda ise Polonya-Slovakya ve İspanya-İsveç karşılaşacak. Dünkü maçlarda ise şu sonuçlar alındı:

İngiltere 1 – Hırvatistan 0

Avusturya 3 – Kuzey Makedonya 1

Hollanda 3 – Ukrayna 2

A Milli Futbol Takımı, şampiyonanın A Grubu’nda Galler ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürecek.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Uluslararası Voleybol Federasyonu Milletler Ligi’ndeki 12. maçında ABD ile karşı karşıya gelecek.

Dünün önemli gelişmesini aktarmadan geçmeyelim. Fransa açık tenis turnuvası Roland Garros’ta dünya bir numarası Sırp oyuncu Novak Djokovic, unutulmaz bir maçın ardından, dünya dört numarası Yunan oyuncu Stefanos Tsitsipas’ı 3-2 yenerek kupanın sahibi oldu.

Medyascope olarak tüm gün gelişmeleri takip edeceğiz. Kısaca düne dönelim. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, her hafta pazar günü saat 07.30’da bir video yayınlıyordu ancak beklenen video dün yayınlamadı. Peker, yayınlamamaya gerekçe olarak güvenli ortam oluşturamamasını gösterdi. Ruşen Çakır bu gelişmeyi, “Sedat Peker’in videolarının devamı gelmezse…” başlıklı yayında değerlendirdi, dinleyelim.  

  • Son olarak dünya gündemine bakalım. 

Bugün NATO üyesi ülkelerin liderleri, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında bir araya gelecek. Liderler, transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesi, Rusya ve Çin’in artan küresel etkisi, iklim değişikliği ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmesini görüşecek.

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan’daki telefon görüşmelerinde uzlaştıkları üzere, Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde ilk kez bir araya gelecek. Görüşmede Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul etmesi, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füzeleri, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs, Afganistan, Suriye, Halkbank davası ve Fethullah Gülen gibi meselelerin masada olması bekleniyor.

İsrail’de 12 yıllık Binyamin Netanyahu iktidarı resmen sona erdi. İsrail Parlamentosu’ndaki oylamada, Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülüğündeki “Değişim Koalisyonu” güvenoyu aldı. Böylece Bennett yeni başbakan olarak yemin edecek ve anlaşma gereğince Eylül 2023’e kadar görevde kalacak, daha sonra ise görevini koalisyon ortağı Yesh Atid lideri Yair Lapid’e devredecek.

Bugün Medyascope’ta, saat 12.00’de “Can Selçuki ile Türkiye Raporu”, saat 13.00’te “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap”, saat 15.30’da ise “Sedat Pişirici ile Ekonomi Tıkırında” yayınları var. Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.