Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turizmin başkenti Antalya konuşuyor (10) – Kaş esnafı: “İçkili restoranlar açık ama barlar kapalı, virüs sadece barlarda mı bulaşıyor?”

Turizmin başkenti Antalya’nın en çok turist ağırlayan bölgelerinden Kaş’a giden Medyascope muhabiri Mehmet Selçuk Ada, bar ve pansiyon işletmecileri ile konuştu. Koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye’ye uygulanan seyahat kısıtlamaları bölge turizmini olumsuz etkilerken sezon normaline göre çok az turistin olduğu Kaş’ta, İçişleri Bakanlığı’nın uyguladığı koronavirüs önlemleri kapsamında “bar ruhsatlı işletmelerin kapalı tutulması” birçok işletmeciyi zor durumda bırakıyor. 1 Haziran’dan itibaren salgında “kademeli normalleşmeye” geçilirken, “içkili lokanta” ruhsatı olan işletmeler müşterilere servis vermeye başlamıştı. Ruhsatında “bar” ibaresi olan işletmeler ise hâlâ kapalı.


Kaş’ta işletme sahibi olan Erkan Saldak, Medyascope‘a verdiği demeçte maddi olarak zor günler geçirdiklerini söyledi. Saldak,“Ülke genelinde ruhtsatlarla ilgili bir dengesizlik var. İçkili lokantalar açık ama bar ruhsatı olan işletmeler kapalı. Aynı uygulamaları biz de yapabiliriz, kapasite düşürebiliriz, tüm hijyen kurallarına uyabiliriz ama sadece bar olduğumuz için koronavirüs önlemleri adı altında kapatılıyoruz. Sebebini anlayamıyoruz. Geçen sezon işletmemiz çalışanlarından kimse koronavirüse yakalanmadı. Hijyen ve kapasite kurallarına uyulduğunda koronavirüse karşı başarılı mücadele ederek iş hayatımızı sürdürebiliriz” diye konuştu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında bar ruhsatlı işletmeler salgının başlangıcından bu yana geride kalan 16 aylık süreçte sadece iki ay açık kaldı. Aralarında Kaş’ın da olduğu popüler turizm bölgelerinde, barların mekan kiraları yıllık ortalama 250 bin ile milyon liralar arasında değişiyor. Bar işletmecileri açık kaldıkları iki aylık süreçteki cirolarıyla bu kiraları ödemelerinin mümkün olmadığını belirtiyor.

“Bugün mekanımızı açsak, zararımızı karşılamamız iki yıl sürer”

İşletme sahibi Ümit Terzioğlu da virüs önlemleri kapsamında uygulanan kısıtlamaların adaletsiz olduğu görüşünde. Bar ruhsatına sahip oldukları için hiçbir yardımdan faydalanamadıklarını belirten Terzioğlu şunları söyledi: “İçkili lokantalar, kafeler açık ama bar ruhsatlı mekanlar kapalı. Koronavirüs sadece barlarda mı bulaşıyor? Bar ruhsatımız olduğu için hiçbir yardımdan faydalanamadik. Cansuyu kredileri alamadık, personelimiz Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ) faydalanamadı, esnafa yapılan hibeler bize yapılmadı, kira yardımı alamadık, vergilerimiz ve kredi borçlarımız ertelenmedi. Personelimizi işten çıkartmak zorunda kaldık. Süre kısıtlaması olmadan bugün mekanımızı açsak, zararımızı karşılamamız iki yıl sürer.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.