Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şüpheli şekilde balkondan düşen Duygu Delen’in ölümü davası: Sanık Mehmet Kaplan, ev hapsi şartıyla tahliye edildi

Gaziantep’te, daha önce birlikte olduğu erkek Mehmet Kaplan’ın (20) evinin penceresinden şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybeden Duygu Delen’in (17) ölümüne ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması bugün (16 Haziran) yapıldı. Gaziantep Adalet Sarayı 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Kaplan ilk kez mahkemeye getirildi. Ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Kaplan, “ev hapsi şartıyla” tahliye edildi.

Duygu Delen

Bilirkişi raporunu hazırlayan adli tıp uzmanlarından Prof. Dr. Hakan Kar, Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle duruşmaya katıldı. Sanık avukatlarının talebiyle hazırlanan raporda yer alan bilirkişi heyetindeki Nadir Arıcan, Murat Akbaba, Alpaslan Can, Çağlar Özdemir ve müdahil avukatlarla birlikte Duygu Delen’in babası Bülent Delen de duruşmada hazır bulundu.  

Mehmet Balcı: “Bu üç raporu inceleyecek tarafsız bir bilirkişiden rapor alınması gerektiği kanısındayım”

Duruşma, bilirkişi heyetinde yer alan ve olayın ardından rapor hazırlayan adli tıp uzmanlarının dinlenmesiyle başladı. Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı, tarafların bilirkişisi ve uzmanlarının tarafsız olmaları gerektiğini söyledi. Sanığın aleyhine olan hiçbir unsura değinilmediğini belirten Balcı, mahkeme heyetine sunulan bilirkişi raporlarının incelenmesini ve tarafsız bir bilirkişiden rapor alınması gerektiğini söyledi:

“Sanığın aleyhine olan hiçbir hususa değinmemiş. Bilirkişiler tarafsız bir şekilde rapor hazırlamamışlardır. Ne Duygu oraya intihar etmek için gitti ne de Mehmet, Duygu’yu öldürmek için çağırdı. 12 sayfa duruşma tutanağı oldu tutanağın ilk sekiz sayfası karşı avukatların ısmarlama çağırdıkları bilirkişi uzmanının yanıtlarından oluşuyor. Kimin lehine rapor yazdılarsa onun lehine tanıklık yaptılar. Hakan Kar raporu 25 Eylül 2020 tarihlidir. İki bilirkişinin imzaladığı rapor 15 Aralık 2020 tarihlidir. En son hazırlanan raporda 26 Nisan 2021 tarihlidir. Bu üç raporu inceleyecek tarafsız bir bilirkişiden rapor alınması gerektiği kanısındayım.” 

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Arıcan, Duygu Delen’in düşerken gösterdiği refleksler nedeniyle bilincinin açık olduğuna kanaat getirdiklerini söylerken, mahkeme başkanının “Olay esnasında Duygu, ruhen ve bedenen kendisini Mehmet Kaplan’a karşı savunabilir miydi?” sorusuna, “Evet” cevabını verdi. 

Sanık Mehmet Kaplan

Hakan Kar: “Psikolojik otopsi yapılmasının dosyaya katkı sağlayacağına inanıyorum”

İlk raporu hazırlayan adli tıp uzmanı ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kar ise Duygu Delen’in düşme esnasında ellerin refleks hareketi gösterdiğine katılmadığını ve elin yere temas dahi etmediğini belirtti.

Olayın aydınlatılması için psikolojik otopsi önerisinde bulunan Kar, “Psikolojik otopsi ile ölüm öncesi kişinin intihara meyli yönünde bir eğilimi olup olmadığının araştırılmasını istiyorum. Psikolojik otopsi yapılmasının dosyaya katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Mehmet Kaplan’ın ev hapsiyle tahliyesine karar verildi

Mahkeme heyeti, dosyanın kül halinde (bütünüyle) Adli Tıp Üst Kurulu’na gönderilerek maktulde meydana gelen ray şeklindeki ekimozların ne şekilde gerçekleştiği, maktulün düşme anı ve öncesinde bilincinin açık olup olmadığı, sanığın el bilek kısmında meydana gelen yaralanma nedeniyle maktul ve sanığın birlikte bulunduğu oda zemininde tespit edilen yoğunluktaki kanamanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, kendisinin bilerek atlayıp atlamadığı, bir başkası tarafından itilmek suretiyle düşürülüp düşürülmediği ya da bir başkası tarafından maktulün tutularak aşağıya atılıp atılmadığı hususlarında rapor düzenlenmesinin istenmesine ve Mehmet Kaplan’ın ev hapsiyle tahliyesine karar verdi.

“Duygu Delen için adaleti sağlayacağız”

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Duygu Delen davasındaki karara tepki gösterdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sanığın ev hapsiyle tahliye edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada Cinayet şüphesine dair birçok delilin incelenmesi daha tamamlanmamışken tahliye kararı neden verildi? Etkin kovuşturma yürütmeyenler, yasaları uygulamayanlar gidecek; Duygu Delen için adaleti sağlayacağız” dedi.

“Tahliye kararını kabul etmiyoruz”

Şule Çet Dayanışma Platformu da tahliye kararını kabul etmediklerini söyledi ve sanık Mehmet Kaplan’ın tutuklanmasını istedi:

Ehliyetsiz ve 210 promil alkollüyken aracıyla Zeynep Berna’yı öldüren, altı yaşındaki çocuğu annesiz bırakan MEHMET KAPLAN olayla ilgili SERBEST kalmıştı. Bugün ise bu ülkede henüz 17 yaşındaki Duygu Delen’i zorla evine götüren, bayıltana kadar saatlerce kemerle döven, Duygu’nun öldüğünü düşünüp, hayatta olmasına rağmen, balkondan aşağı atarak katleden Mehmet Kaplan serbest bırakıldı! Adaletin, parayla satın alınmasına izin vermeyeceğiz. Duygu Delen için adalet sağlanana kadar susmayacağız!”

Ne olmuştu?

Duygu Delen, 13 Ağustos 2020 tarihinde Gaziantep’te, birlikte olduğu erkek arkadaşı Mehmet Kaplan’ın evinin balkonundan şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybetti. Kaplan, Delen’in aralarında çıkan bir tartışmanın ardından intihar ettiğini öne sürerken Delen’in cinayete kurban gittiğinin iddia edilmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan Kaplan sevk edildiği adliyede “cinsel istismar” ve “kasten öldürme” suçlarından tutuklandı. Duygu Delen’in ailesi, 17 yaşındaki genç kızın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında, savcılıktan Adli Tıp Kurumu raporunun yanı sıra, özel bilirkişi talebinde bulundu. Talebin kabul edilmesi üzerine dosyaya, Şule Çet davasında da bilirkişi olan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kar atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.