Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray: “Biden ve Erdoğan, Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanmasında Türkiye’nin ‘öncü rol üstlenmesi’ için uzlaştı”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Haziran günü NATO Zirvesi kapsamındaki görüşmede, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün (17 Haziran) yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Haziran’daki görüşmede, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin sağlanmasında Türkiye’nin öncü rol üstlenmesi konusunda ortak bir mutabakata vardıklarını belirtti.

Sullivan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’daki Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin sağlanması konusunda belirli desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti ve Biden ise kendilerine bu konuda destek vereceklerini söyledi. Erdoğan ise bu destekten ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şimdi ise son detaylar üzerine çalışıyoruz” diye konuştu.

Geçen hafta bir Taliban sözcüsü, Türkiye’nin NATO güçlerinin Afganistan’dan askerlerini çekmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama ve işletme teklifini kesin bir dille reddetmişti

Taliban’ın Kabil çevresindeki diplomatik ve güvenlik alanlarına saldırma ihtimaline karşı duydukları endişeyi bir kez daha vurgulayan Sullivan, Taliban’ın yorumlarının, “ayrıntılı ve etkili” güvenlik planları konusunda ABD’yi caydıramayacağını dile getirdi.

Gazetecilere konuşan Sullivan, iki liderin görüşmesinde S-400’lerin de gündeme geldiğini fakat bu sorunun çözüme kavuşturulamadığını, diyaloğun bu konuda devam edeceğini belirtti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.