Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Haziran 2021): Validebağ Korusu’nda rehabilitasyon projesine karşı mahalle sakinleri nöbette

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre İstanbul ve Ankara’da hava parçalı ve çok bulutlu. Öğle saatlerinden sonra her iki kentte de sağanak yağış bekleniyor. 

Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinde hava parçalı ve yer yer çok bulutlu. 

Marmara’nın kuzeyi, Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yağmur yağacak. 

Trafik yoğunluğu İstanbul’da yüzde 50’lerde gözüküyor ama 10-15 dakika sonra yoğunluk artabilir, herkese şimdiden sabırlar dilerim. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 6 bin 143 yeni vaka tespit edildi, 57 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 293’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 43 milyon 748 bin 368’e çıktı. 

Aşı randevularında yaş sınırlaması 25’e indirildi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 66 kuruş, avro kuru 10 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.409 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 496 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,31 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin finansal hizmetler istatistiklerini ve finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak.

Bu arada Medyascope’taki ekonomi yayınlarını kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bugün Haluk Levent ve Öner Günçavdı’nın hazırlayıp sunduğu “Ağır Ekonomi” saat 11.00’de başlayacak. “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” de 13.30’da Medyascope ekranlarında izleyiciler ile buluşacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “23 Haziran Seçimi Yıldönümü Etkinliği”ne katılacak.

CHP, İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği program doğrultusunda 23 Haziran İstanbul seçimlerinin ikinci yıldönümünde İstanbul’un 39 ilçesinde eşzamanlı saha çalışması yapacak.

CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu”ndan çekildi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Meclis grup toplantısında konuşacak.

Genel Kurulda askeri suçlarla ilgili kanun teklifi görüşmeleri devam edecek.

Adalet Komisyonu’nda ise Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik görüşülecek.

Genel Kurulda, Sayıştay Başkanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Metin Yener seçildi.

Kısaca düne bakalım: 

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektörü Melih Bulu’yu protesto eden 100 öğrencinin KYK kredi ve bursları kesildi.

Onur Haftası Komitesi’nin çağrısıyla İstanbul – Adalar’da yapılması planlanan Onur Haftası Pikniği yasaklandı. Piknik daha sonra Şişli’deki Maçka Parkı’na alındı. Avukatlar ve pikniğe gitmek isteyenler bir süre kapıda bekletilmelerinin ardından içeri alındı. Daha sonra pikniğe gelenlere polis müdahale etti, bir kişi gözaltına alındı. Pek çok kişi olaylar sırasında darp edildi. 

Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu’na “Bakım ve Rehabilitasyon Projesi” kapsamında peyzaj çalışması yapılması için ihale açtı. 1. derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu’nun ekolojik yapısının bozulmasından korkuluyor. Mahalle sakinleri pazartesi gününden beri koruda beri nöbet tutuyor.

Bugün Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel saat 15.00’te Türkiye’nin gidişatını konuşacaklar. Ruşen Çakır, Kemal Can, Ayşe Çavdar ve Burak Bilgehan Özpek akşam saat 20.00’de yayınlanacak “Adını Koyalım”da Türkiye iç siyasetini değerlendirecekler.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği spor gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda grup mücadeleleri, bugün oynanacak dört karşılaşma ile sonlanacak. E Grubu’nda İsveç-Polonya ve Slovakya-İspanya karşı karşıya gelecek. F Grubu’nda ise Almanya-Macaristan ve Portekiz-Fransa karşılaşacak.

Dünkü maçların sonuçları şöyle:

Çekya 0 – İngiltere 1

Hırvatistan 3 – İskoçya 1

Bu sonuçların ardından İngiltere, Hırvatistan ve Çekya, son 16 turuna yükselmeyi başardı. 

Beşiktaş’ta Sergen Yalçın’ın teknik direktörlük görevine devam edip etmeyeceği konusu, dün itibarıyla karara bağlandı. Kulüp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Sergen Yalçın ile yola devam edileceğini kamuoyuna duyurdu. 

Fenerbahçe’de ise başkan Ali Koç, yeniden başkanlığa seçildikleri takdirde önümüzdeki pazartesi günü kulübün yeni teknik direktörünün açıklanacağını söyledi.

  • Sırada dünya gündemi var. 

Dünya Sağlık Örgütü, yoksul ülkelere dağıtılan aşıların tükenmek üzere olduğunu açıkladı. Yoksul ülkelere aşı yardımında bulunmak için kurulan Covax programının devam edebilmesi için çok daha fazla aşıya ihtiyaç var. 

Rusya’da birkaç haftadır vaka sayıları artıyor. Moskova belediye başkanı, kafe, bar ve restoranların sadece aşılanmış ya da hastalığı atlatmış kişilere hizmet vermesi talimatını verdi. Rusya’daki vaka artışı Türkiye’yi de ilgilendiriyor çünkü dün itibarıyla Rusya’dan ülkemize uçuşlar yeniden açıldı. 

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi’ndeki sunumunda, “Enflasyondaki yükseliş yumuşayacak” dedi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.