Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (7) – Doğa Kılcıoğlu ile İKSV’den gençler için stop-motion animasyon atölyesi: “Gençlerle daha çok çalışmalıyız”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Alt Kat, İstanbul Film Festivali işbirliği, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin desteği, eğitmen ve yönetmen Doğa Kılcıoğlu’nun yürütücülüğü ile 14-18 yaş arası gençlere yönelik stop-motion animasyon atölyesi düzenledi. Mart, nisan ve mayıs aylarında çevrimiçi yapılan atölyeye dörder haftalık üç farklı dönemde toplam 45 kişi katıldı. Atölyeye katılan gençler, iklim krizi ve ekolojik farkındalığı konu alan, stop-motion tekniğiyle hazırladıkları kısa filmleriyle, “Yarın Nasıl Bir Dünyaya Uyanacağız?” sorusuna yanıt aradı. Atölye, haziran ayında tamamlandı ve geçen salı günü (22 Haziran) çevrimiçi bir galada filmlerin ilk gösterimi yapıldı. Galanın ardından filmler İKSV YouTube kanalında yayımlandı.

Film Çıkışı’na konuk olan atölye yürütücüsü Doğa Kılcıoğlu, üç ay süren atölyenin nasıl geçtiğini anlattı, atölye sonrasında ortaya çıkan filmleri izlemenin çok heyecan verici olduğunu söyledi. Stop-motion tekniğine değinen Kılcıoğlu, uzun zamandır her yaş grubuna stop-motion eğitmenliği yaptığını ve 14-18 yaş aralığının “zor bir dönem” olduğunu söyledi. Gençlere yönelik atölyenin amacının çok basit bir teknikle, cep telefonu veya tablete yüklenen bir program ile bir hikaye anlatılabileceğini gençlere göstermek, onlara ilham ve cesaret vermek olduğunu aktardı.

Atölyenin koronavirüs salgını sebebiyle çevrimiçi düzenlenmiş olmasına ilişkin konuşan Kılcıoğlu, bu durumun gençlerin farklı şehirlerden katılabilmelerini sağladığını söyledi.

“Mevcut eğitim sisteminin hiyerarşik yapısının insanları tahammülsüzleştirdiğini” ifade eden Kılcıoğlu, daha eleştirel bakabilmeyi sağlayan bir eğitim anlayışına ihtiyaç olduğunu söyledi. Kılcıoğlu, “Gençlerle daha çok çalışmamız gerekiyor. Gençlerin duyulmaya, görülmeye ihtiyacı var ve bu bizim sorumluluğumuz” diye konuştu.

Kılcıoğlu, yönettiği belgesel filmler “Üç Kulaklı”, “Kamerayla İzdivaç” ve yapımcılığını üstlendiği kurmaca kısa film, “Yoldaki Kedi”nin yapım süreçlerini de anlattı.  

Filmleri aşağıdaki linkler aracılığıyla izleyebilirsiniz:

Üç Kulaklı(2003): vimeo.com/256725622

Kamerayla İzdivaç (2010): vimeo.com/94992571

Yoldaki Kedi(2007): youtube.com/watch?v=epgAAweQPE8

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.