Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Temmuz 2021): Sivas Katliamı’nın 28. yıldönümü

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul ve Ankara’da hava bulutlu gözüküyor. Meteoroloji bugün öğleden sonra Ankara’da yağış bekliyor. 

Trakya kesimi ile Karadeniz’de sağanak yağış bekleniyor, diğer yerlerin açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 288 yeni vaka tespit edildi, 42 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 774’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 50 milyon 753 bin 506’ya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 57’sinin aşılandığını, bayrama kadar yüzde 70’inin aşılanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 68 kuruş, avro kuru 10 lira 28 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.372 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 496 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,94 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı devlet destekli tarım sigortaları verilerini yayınlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, nisan – haziran dönemine ilişkin banka kredileri eğilim anketini, nisan ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nda incelemelerde bulunacak.

Bugün Sivas Katliamı’nın 28. yıldönümü. Alevi dernekleri ve aktivistler, Sivas’ta bulunan Madımak Otel’e yürüyecek. Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te, gerici kalkışma sonucu Madımak Oteli yakılmış, 33 aydın, sanatçı ve iki otel çalışanı hayatını kaybetmişti. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Kısaca düne bakalım: 

Türkiye, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmıştı. Sözleşme, dün yürürlükten kalktı. Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar ve LGBTİ+’lar eylem yaptı. İstanbul ve İzmir’de polis eyleme müdahale etti. Ayrıntılara web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu dün (1 Temmuz) karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Gergerlioğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi. Karar sonrası Gergerlioğlu’nun üç aydır tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Cezaevi’nden tahliye edilmesi bekleniyor. 

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra yurtdışına kaçan ve “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, dün (1 Temmuz) Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim oldu. Aydın, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. Aydın’ın avukatı, konsolosluk ile bağlantı kurduklarını ve müvekkilinin Türkiye’ye iadesi için resmi işlemlere başlandığını söyledi.

Yeşilçam’ın usta ismi, oyuncu, senarist ve yönetmen Kartal Tibet, hayatını kaybetti. 83 yaşında vefat eden Tibet’in ölüm haberini oyuncu Civan Canova duyurdu. 

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda çeyrek final heyecanı, bugün oynanacak İsviçre-İspanya ve Belçika-İtalya karşılaşmaları ile başlayacak.  İsviçre ile İspanya Türkiye saati ile 19.00’da, Belçika ile İtalya ise Türkiye saati ile 22.00’de kozlarını paylaşacak. Mücadeleler, TRT’den canlı yayınlanacak.

Teniste sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon’a ana tablo üçüncü tur maçlarıyla devam edilecek.

  • Kültür-sanatla devam ediyoruz.

Türkiye’nin önemli piyanistlerinden, devlet sanatçısı ve UNICEF İyi Niyet Elçisi Gülsin Onay, yaz konserlerine Bozcaada’da başlıyor. Bozcaada Belediyesi’nin “Yaza Merhaba” adıyla düzenlediği etkinliklerin ilki olan konser, Bozcaada Kalesi’nde gerçekleşecek.

40. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma filmleri, 1–13 Temmuz tarihlerinde izleyicilerle buluşuyor. Yarışmada yapımı 2020-2021 sezonunda tamamlanan 13 film yer alıyor. 34. kez Anadolu Efes’in katkılarıyla düzenlenen Türkiye sineması bölümü kapsamındaki ulusal yarışma, film ekiplerinin katılımıyla Maximum Uniq Açıkhava’da yspılacak. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Fransa’da Danıştay, Paris yönetimine, ülkenin sera gazı salımını düşürecek gerekli önlemleri almak için dokuz ay süre verdi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın 2004’teki ölümüne dair yeniden soruşturma açılması talebini kabul etmedi.

Avrupa Birliği, seyahat kısıtlamalarında muaf tutulabilecek ülke listesini güncelledi. Listeye Azerbaycan, Bosna Hersek, Katar ve Kanada’nın içinde olduğu 10 ülke dahil edilirken Türkiye listede yer almadı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine ekledi. Böylece ABD, ilk kez listeye NATO üyesi bir ülkeyi aldı.

Bugün Medyascope’ta saat 14.30’da “Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür ile İki Satır” programı var. Son olarak Kemal Can ve Ruşen Çakır’ın saat 16.00’daki haftalık programı “Haftaya Bakış”ı da sizlere öneririm. Keyifli izlemeler, dinlemeler.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi görüşmek üzere,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.