Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi protestoları altıncı ayında: Özel güvenlik görevlilerinin öğrencilere sert müdahalesi ve kampüsten dışarı atmasının ardından tepkiler sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu’ya karşı öğrencilerin ve akademisyenlerin eylemleri 4 Ocak’tan beri devam ediyor. Akademisyenler her gün cüppeleriyle sırtlarını rektörlük binasına dönerken öğrenciler de eylemlerine üniversitenin Güney Kampüsü’nde çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Öğrencilere yönelik üniversite güvenlik görevlileri tarafından uygulanan şiddet ise giderek artıyor.

Melih Bulu’nun “Protestolar altı ay içerisinde biter” sözüne istinaden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, protestoların altıncı ayını Güney Kampüs’te şenlikli ve konserli bir etkinlikte coşkuyla kutladı. O geceyi Güney Kampüs’te çadırlarında geçiren öğrenciler, üniversite yönetiminin sabah gönderdiği “güvenlik ve sağlık riski nedeniyle üniversiteye girişlerin pazartesi (5 Temmuz) saat 07.00’ye kadar kısıtlanması” konulu mailiden dolayı kampüsten zorla çıkarıldı.

Kampüsten çıkarılırken sivil polisler ve güvenlik görevlileri tarafından şiddete maruz kalan öğrenciler, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Cumartesi sabah uyandığımızda güvenlik ve sağlık sorunları gerekçesiyle kampüse girişlerin sınırlandırıldığını öğrendik. Bu kararı protesto etmek için kampüsten çıkmama kararı aldık.” 

Kampüsten dışarı çıkmadıkları için güvenlik görevlileri tarafından “tekme tokat” dışarı atıldıklarını söyleyen öğrencilerin güvenlik görevlileri tarafından kampüsten zorla atılma anlarıysa Boğaziçi TV’nin kadrajına yansıdı.

Boğaziçi TV’nin yaşananları kayıt altına aldığı anlarda, birçok güvenlik görevlisinin öğrencileri yerlerde sürükleyerek dışarı attığı görülüyor.

Bu yaşananlar üzerine “Öğrencime Dokunma” diyen Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, her gün yaptıkları rektörlüğe sırt dönme eylemlerinin ardından güney yokuşu tırmanarak güney kapı önünde açıklamada bulundu. Açıklamada “kampüsün öğrencisi, akademisyeni, personeli ve yöneticisiyle yaşayan bir çevre olduğunun” altı çizildi. Akademisyenler daha sonra Kabe resmi nedeniyle yargılanan öğrencilerin Çağlayan Adliyesi’ndeki duruşmalarına gitti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu’nun, öğrencilerinin direnişini zayıflatmak için şiddet yoluna başvurduğuna dikkat çekti. Protestolara katılan öğrencileri yıldırmak için disiplin soruşturması açmaktan kampüsteki güvenlik kameralarının sayısını artırmaya kadar birbirinden farklı birçok yolun denendiğini söyleyen öğrenciler, yine de direnişlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.