Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezgin Baran Korkmaz, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan kadın öğrencilere bilgisayar hediye etmişti: “Bizim üzerimizden kara para aklamış, üzgünüz”

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ortaya attığı iddialar sonrası gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz’ın geçen sene Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan kadın öğrencilere bilgisayar hediye ettiği ortaya çıktı. Medyascope’tan Özgür Özdemir’e konuşan öğrenciler, “Bizim üzerimizden kara para aklamış, üzgünüz” dedi. 

Türkiye’de günlerce tartışılan ve tartışılmaya devam eden Korkmaz’ın kendisine ait SBK Vakfı üzerinden Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi kazanan bütün kadın öğrencilere bilgisayar bağışladığı ortaya çıktı. 2020 yılında kendi sosyal medya hesabı üzerinden bağış duyurusunu yapan Korkmaz, daha sonra SBK Vakfı üzerinden öğrencilere bilgisayar hediye etti. Öğrenciler süreci Medyascope’a anlattı.

“Önce garip geldi ama sonra başvurduk”

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ayşe(*) süreci şöyle anlattı:

“Sezgin Baran Korkmaz’ın Twitter adresinden bilgisayar paylaşımını gördüm. Paylaşımında Galatasaray Hukuk Fakültesi’ni kazanan kadın öğrencilere bilgisayar hediye edeceğini yazmıştı. Biz de daha sonra kendisinin vakfına ulaştık. Vakıf bize adreslerimizi, ailemizin ne iş yaptığını sordu ve sınav sonuçlarımıza ait belge istedi. SBK paylaşımda sadece kadın öğrencilere bilgisayar hediye edileceğini belirtmişti. Birkaç öğrenci ‘İhtiyacımız yok’ diyerek almak istemedi. Onlar dışında herkese birkaç hafta sonra bilgisayarları geldi. Öncesinde böyle bir bağış biraz garip geldi ancak o dönem hangi burs ve imkaâ varsa başvuruyorduk, o sebeple bilgisayarı aldım.”

“Bizim üzerimizden kara para aklıyor diye düşündüm”

Korkmaz’ın hakkındaki iddiaların kamuoyuna yansımasından sonraki süreci de değerlendiren Ayşe, şöyle devam etti: “Bilgisayar hediye edilmesi en başından çok garip gelmişti ancak ihtiyacım vardı o sebeple başvurdum. Haberleri görünce ‘Acaba bizim üzerimizden kara para mı aklıyor’ diye düşündüm ve üzüldüm. Bilgisayarı her açtığımda Sezgin Baran Korkmaz aklıma geliyor ancak ihtiyacım var ve kullanmak zorundayım.”

“Erkek öğrenciler de istedi ancak onlara bilgisayar vermedi”

Fatma(*) da Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi kazanmış başarılı bir öğrenci. O da Ayşe gibi süreci sosyal medyadan öğrenmiş:

“Üniversite sınavında ilk 100’e giren arkadaşlarımızla kurduğumuz bir grupta birbirimizle ilgili bursları paylaşıyorduk. Korkmaz’ın tweet’ini gördük. Korkmaz, belli illerden sınava girmiş ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi kazanan kadın öğrencilere bilgisayar hediye edeceğini yazmıştı. Fakat daha sonra tüm illeri dahil etti. Biz de paylaşımdan sonrasında kendisinin vakfına ulaştık. Vakıf bizden üniversite tercihimizin sonuçlarını gösteren bir belge ve adreslerimiz istedi. Birkaç hafta içinde bilgisayar elimize geçti.”

“Teşekkür mesajı atmamızı istediler”

Bilgisayarlar geldikten sonra vakfın kendilerine sosyal medya üzerinden Korkmaz’a teşekkür eden bir paylaşım istediğini belirten Fatma, “Bilgisayarlar geldikten sonra bizden teşekkür mesajı atmamızı istediler, ben Twitter kullanmadığım için atmadım. Kendisi medyada görünür olmak ya da isim yapmak için teşekkür mesajı atmamız istedi. Bazı arkadaşlarımız teşekkür etti, bazıları ise bir şey paylaşmadı” diye konuştu.

“Çalınmış parayla bize yardım yapılmış”

Fatma, Korkmaz hakkındaki iddialardan sonra neler hissettiğini ise şöyle anlattı: 

“Bu bilgisayarlar elimize haram parayla ulaştı. Çok da memnun olarak kullanmadım ama bunları önceden bilmiyorduk. Meğer bize hayır adıyla yapılan bir şey de bile çalınmış parayla yapılıyordu.  Kandırılmış hissettik. Arkasından böyle bir şey çıkınca şaşırdık. Başarımızın karşılığını almak için burs veren her yere başvuruyorduk, arkasından böyle bir şey çıkınca şaşırdık. Öğrencilere ülkemizde çok az yardım ediliyor. Biz de eksikliklerimizi gidermek için bu tür vakıflara gitmek gibi bir yola girdik.”

Ne olmuştu?

Türkiye Sezgin Baran Korkmaz’ın adını, Sedat Peker’in çektiği videolarda öğrendi. Peker, kara para aklama suçundan hakkında tutuklama kararı bulunan ve yurtdışına kaçan Korkmaz’a ait Bodrum Paramount Otel’e el konulduğunu iddia etti. Peker, bu otelde onlarca gazeteci, bürokrat ve siyasetçinin de ağırlandığını belirtti. Ardından birçok gazetecinin otelde kaldığı ortaya çıktı. Korkmaz, Türkiye ve ABD tarafından aranıyordu. SBK Holding ve altı şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Korkmaz, haziran ayında Avusturya’da gözaltına alındı. Korkmaz halen Avusturya’da tutuklu.

Peker ayrıca, Korkmaz’ın yurtdışına kaçmadan önce İçişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ve Bakan Süleyman Soylu ile görüştüğünü iddia etti. Peker, gazeteci Veyis Ateş’in Korkmaz adına aracılık yapmak için “bir lobi, klik adına 10 milyon euro istediğini” iddia etti. Ateş bu iddiaları reddetti. Korkmaz ise bu iddiaların doğru olduğunu tekrarladı.


(*) Röportaj yapılanların isimleri güvenlik gerekçesiyle değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler