Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Temmuz 2021): Melih Bulu görevinden alındı

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da ve Ankara’da hava parçalı bulutlu gözüküyor. 

Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda sağanak yağış bekleniyor. Diğer yerlerde havanın az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Rize’nin Ardeşen ilçesinde şiddetli yağış ve heyelan hayatı durdurdu, Dereler taştı, köy yolları ulaşıma kapandı. Muradiye beldesinde heyelan nedeniyle çöken evin enkazında başlatılan arama-kurtarma çalışmasında bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Üç kişi ile ilgili kayıp ihbarı yapıldığı belirtilirken, dört kişinin de enkazdan yaralı olarak kurtarıldığı öğrenildi.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 6 bin 907 yeni vaka tespit edildi, 43 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 60 milyon 636 bin 169’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından konuştu. Aşılanma oranının düşük olduğu illerde vaka sayılarının arttığını belirten Koca bayramda tedbirlere uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 58 kuruş, avro kuru 10 lira 16 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.367 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 504 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,20 dolar.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 19’da sabit tuttu.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu, Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğa’ın imzası ile yayımlanan karar ile görevinden alındı. Bulu, 2 Ocak 2021’de yine bir gece Erdoğan’ın imzası ile göreve getirilmiş ve bu atama protestolara neden olmuştu. Okulun öğrencileri ve akademisyenleri başta olmak üzere çeşitli eylemler düzenlenmiş, bu eylemler sırasında 11 kişi tutuklanmış, pek çok insan gözaltına alınmıştı. Melih Bulu, şubat ayında bir televizyon programında, istifa etmeyi düşünmediğini söylemiş, “Altı ay içinde kriz tamamen biter” demişti. Akademisyenler her gün rektörlük binasına sırtını dönerek Bulu’yu protesto ediyordu.

Bugün 15 Temmuz darbe girişimin beşinci yıldönümü. 15 Temmuz 2016’da, Fethullah Gülen ve ordunun içerisindeki yapılanması, darbe teşebbüsünde bulundu. O gece 300’den fazla kişi hayatını kaybetti, bin 491 kişi ise yaralandı. 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’deki siyasi iklim hayli değişti. Yüzbinlerce kişi tutuklandı, işlerinden edildi, ülkeden kaçtı. Türkiye, son günlerde de sıkça tartışma konusu olan Olağanüstü Hal koşullarında yönetildi. Darbe girişiminin beşinci yılında devlet erkânının programına bakalım: 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı’na katılacak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Galatasaray Kulübü Başkanı Burak Elmas’ı kabul edecek. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı ile Demokrasi Müzesi Açılış Töreni’ne katılacak. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz Şehitliği, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Gölbaşı Özel Harekat Başkanlığı ve Havacılık Daire Başkanlığı anma programlarına iştirak edecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “15 Temmuz Milli Birlik Günü Programı”na gidecek. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Kahramankazan’da düzenlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı’na katılacak.

Bugün saat 16.00’da Ruşen Çakır, Ahmet Şık ile 15 Temmuz’un beşinci yılında Türkiye’nin geleceği üzerine konuşacak. İzlemenizi, dinlemenizi tavsiye ederim. 

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenleyecek.

Kısaca düne bakalım:

Su kanallarının kapatılması sonucu Tuz Gölü’ndeki binlerce flamingo susuzluktan öldü. Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü giderek kuraklaşıyor ancak çiftçiler hâlâ sulama için kanallara bent çekiyor.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Kasım 2015’te öldürülmesiyle ilgili üç polis ve bir PKK’lının yargılandığı davanın üçüncü duruşması dün görüldü. Davada, tanıklardan biri ifadesini hatırlamadı, diğeri ise ifadesini değiştirdi. Dava 12 Ocak 2022 tarihine ertelendi. 

Anayasa Mahkemesi’nin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği “hak ihlali” kararı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Gergerlioğlu hakkındaki “infazın durdurulması” kararı TBMM Başkanlığı’na ulaştı. Gergerlioğlu’nun avukatı Kerem Altıparmak, “Artık Gergerlioğlu hakkında verilen hapis cezası kararı hükümsüz. Vekilliğinin derhal iade edilmesi lazım. Bunun için TBMM Genel Kurulu toplanacak ve karar okunacak. Bu işlem yarın yapılabilir, hiçbir hukuki engel yok” dedi. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

A Milli Kadın Futbol Takımı, hazırlık maçında deplasmanda Arnavutluk ile karşı karşıya gelecek.

Avrupa 20 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası Estonya’da başlayacak.

Uluslararası Voleybol Federasyonu 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Şampiyonası, Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa ev sahipliğinde sürecek. Türkiye, G Grubu’nda 2. etap üçüncü maçında Tayland ile karşılaşacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Brezilya’daki Amazon yağmur ormanları artık tuttuğundan daha fazla karbondioksit salıyor. Bilim insanları ormanların yılda bir milyar tondan daha fazla karbondioksit ürettiğini söylerken, karbon salımının her zamankinden daha acil bir şekilde azaltılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Avrupa Birliği 2050’de karbon nötr hale gelme hedefine yönelik olarak bir dizi iklim değişikliği yasası çıkarılacağını ilan etti. AB üyesi 27 ülke ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmak üzere 10’dan fazla yasa tasarısı açıklandı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.