Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Faruk Gergerlioğlu Medyascope’a konuştu: “Mahkeme kararının Meclis’te hemen okunması ve tekrar vekil olmam gerekiyor, yoksa karar ekim ayına kalacak ve hak ihlali katlanarak artacak”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği “hak ihlali” kararının ardından Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi de “infazın durdurulması” kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Ancak karar henüz TBMM Başkanlığı’na ulaştırılmış değil.

Kararı Medyascope’tan Özgür Özdemir’e değerlendiren Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenerek, “Verilen kararın Meclis’te hemen okunması ve tekrar vekil olmam gerekiyor, yoksa karar ekim ayına kalacak ve hak ihlali katlanarak artacak” dedi. Gergerlioğlu’nun avukatı Prof. Dr. Kerem Altıparmak da “Vekilliğinin düşmesine neden olan karar ortadan kalktı, bunun doğal sonucu olarak vekilliğin düşürülmesi işleminin geri alınması lazım” diye konuştu.

“Karar ekim ayına kalırsa hak ihlali katlanarak artacak”  

Gergerlioğlu, AYM’nin milletvekilliğinin düşürülmesi sonrası tutuklanmasına dair verdiği “hak ihlali” kararının ardından tutuklu bulunduğu Ankara-Sincan Cezaevi’nden 6 Temmuz 2021 Salı günü tahliye edilmişti. AYM kararının ardından Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de “infazın durdurulması” kararı Meclis Başkanlığı’na ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi ancak henüz Meclis’e ulaşmadı.

Karar Meclis’e ulaştığında içtüzük gereğince TBMM Genel Kurulu’nda okunacak ve Gergerlioğlu tekrar milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılabilecek. Kararı Medyascope’a değerlendiren Gergerlioğlu, şunları söyledi:   

“Olması gereken gecikmeyle oldu. Bir-iki gün içinde hakkımda verilen kararın Meclis tatile girmeden önce okunması ve benim tekrar milletvekili olmam gerekiyor. Anayasa açısından bu kararın gereği budur. Fakat burası Türkiye ve hakkımda verilen tahliye kararına rağmen altı gün cezaevinde boş yere kaldım. Aradan 15 gün geçmesine rağmen vekil olarak görevim iade edilmedi. Meclis hafta sonu da çalışıyor ancak daha sonra ekime kadar tatilde olacak. Meclis başkanının yarın kararı Meclis’te okutarak haklarımı iade etmesi gerekiyor. Verilen karar Meclis’te hemen okunmazsa kararın uygulanması ekim ayına, Meclis’in tatil sonrası açılışına kalacak ve hak ihlali katlanarak artacak. Kararla birlikte artık top yargıda değil Meclis’te.”

 “Meclis başkanının kararı hemen okuması ve tekrar vekil olmam gerekiyor” 

Kararın Meclis’te okunması durumunda tüm özlük haklarına yeniden kavuşacak olan Gergerlioğlu, “Verilen kararın okunmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Ancak burası Türkiye, benim vekilliğimin bile düşürülmemesi gerekiyordu. Milletvekilliğimin düşürülmesi ve cezaevine girmem net siyasi bir karardı ve ben bu yüzden 96 gün cezaevinde kaldım. Hakkımda verilen mahkumiyet kararı, Meclis’te AYM kararı çıkana kadar bekletilebilirdi ancak böyle bir tasarruf kullanılmadı” dedi. 

“Vekilliğin düşürülmesi işleminin geri alınması lazım” 

Gergerlioğlu’nun avukatı Kerem Altıparmak da kararla ilgili şunları söyledi: “Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşmesine neden olan karar ortadan kalktı, bunun doğal sonucu olarak vekilliğin düşürülmesi işleminin geri alınması lazım. Karar Meclis’e yollanmış, Meclis Başkanı vakit kaybetmeden bu kararın gereğini yerine getirmeli. Gergerlioğlu’nun vekilliği derhal iade edilmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler