Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope gündeme getirmişti: Samsun’da taşocağı için kamulaştırmaya yargıdan ret

“Tartışmalı maden ocakları” haber serimizde gündeme getirdiğimiz, Samsun’un Kavak İlçesi Bekdemir Mahallesi Dağardı Mevkii’nde kurulan taş kırma ve eleme tesisine karşı yürütülen hukuk mücadelesini köylüler kazandı.  Medyascope muhabiri Ufuk Çeri bölgeye giderek köylüler ile konuşmuştu.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), “Taşocağı için kamulaştırmaya yargıdan ret” başlıklı açıklama yaparak köylülerin davayı kazandığını duyurdu.

Samsun’un Kavak İlçesi Dağardı Mevkii’nde 28 Ağustos 2020 tarihinde taş kırma eleme tesisi adı altında çalışma başlatan Samsun Büyükşehir Belediyesi, yöre halkının tüm itirazlarına rağmen faaliyetlerini sürdürmüş, bu süreçte kapasite artırımına gitmiş ve bu büyüme kapsamında köylünün tapulu arazilerini de kamulaştırmak istemişti. Arazi sahipleri ise Dağardı Mevkii’nde yer alan ve kamulaştırılması istenilen 124 ada 5, 14, 15, 16 ile 17 parsel numaralı alanlar için Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne karşı 11 Ocak 2021 tarihinde dava açtı.

Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada “Büyükşehir belediyesinin taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi bulunmaması karşısında, taş kırma ve depolama tesisi yapılması amacıyla uyuşmazlığa konu taşınmazın kamulaştırılmasına dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Belediyenin karara karşı yaptığı temyiz başvurusu da Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

“Hukuksuzluğun bedelini nasıl ödeyeceksiniz”

SAMÇEP tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Taşocağı kurulum çalışmalarının ilk günlerinde, tapulu arazilerinin yasadışı ihlal edilmesine köylülerin itiraz etmeleri üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ‘Bedeli neyse ödenir’ şeklinde yanıt verdikleri mahkeme tutanaklarında yer almaktadır. Şimdi Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne soruyoruz, bu hukuksuzluğun bedelini nasıl ödeyeceksiniz?” denildi.

 Mahkeme kararına rağmen çalışmalar sürüyor

Açıklamada, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin verilen karara rağmen söz konusu alandaki çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği de belirtildi: “Bir taraftan yeni makinelerle tesis büyütme işlerini sürdüren belediye diğer taraftan da taş kırma faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi, İdare Mahkemesi’nin kararlarını uygulamak için neyi beklemektedir? Akkisan firmasının ruhsat sahasından maden çıkararak bölgedeki çalışmasını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni mahkeme kararlarına uymaya davet ediyoruz.”

Belediyenin ruhsatını kullandığı şirket, AKP Kavak İlçe Başkanı Onur Bakır’a ait

Akkisan, AKP Kavak İlçe Başkanı Onur Bakır’ın aile şirketi. SAMÇEP tarafından yapılan araştırmada belediye ve şirket arasındaki protokol, yol yapım sözleşmesi olarak görülüyor. 

SAMÇEP’in konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Protokole göre maden taşımacılığında ortak kullanılacak yol için Samsun Büyükşehir Belediyesi yol yapım çalışmasının tamamını üstlenecek, Akkisan firması da bu yol yapım işi için gerekli olan çakılın kendi ruhsat sahasından belediye tarafından çıkarılıp kullanılmasına izin verecektir. Yine araştırmalarımız neticesinde 5 Haziran 2020 tarihinde yapılan sözleşmenin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülmeden karara bağlandığını görmekteyiz. 2011 yılına ait ve beş yıllık zaman aşımıyla geçersiz hale gelen bir ÇED raporuyla, ormanlık alanda yapılan bu katliamla ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerini Samsun’a sahip çıkmak üzere göreve davet ediyoruz.”

Maden sahaları arkeolojik alan çıktı

Maden çalışmasının sürdüğü Bekdemir Mahallesi’nde vatandaşların başvurusu üzerine Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bağlı görevliler, alanda arkeolojik incelemelerde bulunarak, ormanlık alan içerisinde kale duvarı, mağara, seramik ve tuğla parçaları ile haç oymalı taşlara rastladı. Buluntuları ve alanın jeopolitik konumunu değerlendiren Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söz konusu alanın bir kale yerleşmesi olduğu yönünde karar verdi ve Kale Tepesi’nin 1. ve 3. derece sit alanı olarak tescil etti.

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun arkeolojik sit alanı olarak belirlediği koordinatlarla maden sahalarının koordinatları kesişiyor. Belirlenen 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanları çevresinde üç farklı kurum/şirkete ait maden ruhsat sahası bulunuyor. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, arkeolojik sit alanı içinde kalan Akkisan ve Kavçim şirketlerine ait ruhsat sahalarının sit alanından çıkarılması yönünde karar verdi.

SAMÇEP, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin alandaki faaliyetlerinin durdurulması için Samsun Valiliği’ni, Samsun milletvekillerini, Samsun Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nü, Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerini ve Kavak Belediye Meclis üyelerini göreve davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.