Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği, Artvin-Arhavi’de yaşanan sel felaketine ilişkin hazırladığı raporu paylaştı: “40 yataklı devlet hastanesi, hasta yatışı kabul etmiyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Artvin’in Arhavi ilçesinde yaşanan sel felaketine ilişkin hazırladığı hızlı değerlendirme raporunu paylaştı. Arhavi’de 22 Temmuz’da ve ilerleyen günlerdeki yoğun yağışlar nedeniyle sel felaketleri yaşanmıştı. Selin etkisiyle ana deredeki tahkimatların yıkılması sonucu Arhavi’de birçok ev ve işyerini su basmış ve insanlar mahsur kalmıştı.

TTB, raporun, 29-30 Temmuz tarihlerinde sel alanına gidilerek, Arhavi Devlet Hastanesi Başhekimi, acil servis, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezi doktorları, Arhavi Belediye Başkanı, Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri ve NERO Hayvan Barınağı gönüllüsü ile yapılan görüşmeler neticesinde hazırlandığını açıkladı.

Arhavi’de sel döneminde metrekareye ortalama 174 metreküp yağmur yağdığını aktaran TTB, selden en çok etkilenen bölgenin ilçe hastanesinin de bulunduğu Boğaziçi Mahallesi olduğunu belirtti:

“Bu bölgede yaklaşık 10 bin kişi ikamet etmektedir. Geçen yüzyılın kayıtlarına bakıldığında bölgede 1920’lerde, 1950’lerde ve en son 1974 yılında ciddi sel felaketi yaşandığı görülmektedir. Bölge sel baskınları açısından öteden beri riskli olagelmiştir.”

“Hastane yatış kabul edilmiyor”

TTB, selden etkilenen merkezlerden biri olan Arhavi İlçe Devlet Hastanesi’ndeki incelemelerde, 40 yataklı olan hastanenin şu an için yatış kabul etmediğinin gözlendiğini duyurdu:

  • Elektrik ve su kesintisi nedeniyle yatan yedi hasta Hopa ve Borçka ilçelerine sevk edildi
  • Diyaliz hastaları da Hopa ve Borçka’ya yönlendiriliyor
  • Hastanenin arşivinin bir kısmı ve bazı ekipman selden zarar gördü
  • Acil servis sevklerinde sorun yaşanmadığı tarafımıza bildirildi
  • Toplum sağlığı merkezi ve aile sağlığı merkezlerine ilişkin sorumlu hekimlerle yapılan görüşmede şehre ikinci gün elektrik, üçüncü gün temiz su sağlandığı, bazı bölgelere suyun verilmesinin beş günü bulduğu belirtildi.
  • Bazı sağlık çalışanlarının ikamet ettikleri evlerin hasar görmesi sonucu ikamet değiştirdikleri bilgisi alındı.
  • Halk sağlığı açısından, gastroenterit vakalarında henüz olağandışı bir artışın gözlenmediği, suların klor miktarında artışa gidildiği belirtildi.
  • Yapılan tetkiklerde içme suyu şebekesine kanalizasyon karıştığına dair bir bulgunun saptanmadığı belirtildi.
  • Toplum sağlığı merkezi koronavirüs aşılaması için gelenleri hastaneye yönlendirirken aile sağlığı merkezlerinde koronavirüs aşıları uygulanmaya devam edilmektedir.
  • Hekimlerle yapılan görüşmelerde, hastanenin durumuna ilişkin elde edilen ön bilgiler teyit edilmiş olup, ayaktan sağlık hizmeti sunma konusunda bir sorun yaşanmadığı anlaşılmıştır. Selin yarattığı travmaya ikincil olarak, olağandışı şartlarda hizmet sunulmasının zorluğu hekimler tarafından dile getirilmiştir.

“Barınaktaki 40 köpekten sekizi kurtarılamadı”

Hayvan barınağı gönüllüsünün TTB’ye aktardığı bilgilere göre, barınağın şehir merkezinin dışında yer aldığı, barınakla dere arasından yol geçtiği fakat gönüllülerin çalışmalarının ve halktan gelen yardımların devam ettiği vurgulandı:

“Yağışın en yoğun olduğu saatlerde görevlinin barınağa ulaşarak hayvanların kafeslerinin açıldığı belirtildi. Suyun yükselmesiyle de hayvanların dışarıya taşınmaya çalışıldığı, bunun büyük ölçüde başarıldığı söylendi. Bunun yanında maalesef 40 köpekten sekiz tanesinin kurtarılamadığı, ölümlerin sele kapılarak ya da gelen yoğun suyun etkisiyle barınak alanı içinde boğulmak suretiyle yaşandığı bilgisi paylaşıldı. Konuya dair sosyal medyaya yansıyan bilgilerin bir kısmının hatalı olduğu, kafeslerin kapaklarının açıldığı ama bazı köpeklerin yoğun debinin yarattığı hareket alanındaki kısıtlama nedeniyle alan içinde sıkışarak can verdikleri belirtildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler