Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye yangınla boğuşurken: Antalya-Belek’teki “orman yangın üssü” alanı, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel yapımına açıldı, alanın bitişiğinde Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a ait Voyage Otel bulunuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan, İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 16 Ocak 2020 tarihli 2020/ 01-02 sayılı kararı doğrultusunda, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 7. maddesi uyarınca 28 Ocak 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan imar planı değişikliğine göre, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Mahallesi sınırları içindeki 145 ada, 23, 24 ve 42 parsel numaralı “orman yangın üssü, kamping alanı, günübirlik alan ve spor alanı” olarak planlanmış olan yerler daraltılarak, bölge “turizm tesis alanı”na çevrildi. Orman yangın üssünün bulunduğu ve daraltılarak turizm tesis alanına elverişli hale getirilen alanın bitişiğinde, 2018 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Mehmet Nuri Ersoy‘a ait Voyage Otel bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölge ile ilgili imar değişikliği kararı 7 Şubat 2020 tarihinde mevzuat gereği askı işlemleri gerçekleştirilmek üzere Serik Belediyesi’ne bildirildi. Bir aylık askı süresi 3 Mart 2020 tarihinde sona erdi.

İmar Planı Değişikliği Hükümleri’nin “Turizm Tesis Alanları” bölümünün ilk maddesinde, “Bu alanlarda; bu yönetmelikle belirtilen asli konaklama tesisleri yapılabilir” denirken aynı bölümün altıncı maddesinde “Bir parselde birden fazla yapı yapılabilir” ifadeleri yer alıyor.

“Orman yangın üssü alanı iki adet otel inşa edilmek üzere daraltıldı”


Konuyla ilgili olarak eski Serik Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Barış Ünsal, 19 Şubat 2020 tarihinde Serik Postası gazetesine verdiği demeçte, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın planlama yetkisinde olan; Belek ve Kadriye sahillerinde daha önceden ilçemiz adına tahsisleri yapılmış olan iki adet günübirlik ve bir adet kamping alanı için uygulama imar planı değişikliği 07.02.2020 tarihinde askıya çıkarılmıştır. Belek sahilimizde günübirlik tesis, kamping, spor ve yangın üssü olarak ayrılan yaklaşık 400 dönüm alandan 80 dönüm ve Kadriye sahilimizde günübirlik tesis alanı olarak ayrılan 160 dönüm alandan sadece 90 dönüm yer ayrılması yaz nüfusu 150 bini geçen ilçemiz için çok büyük haksızlıktır” demişti.

Bugün (4 Ağustos) konuştuğumuz Ünsal hâlâ aynı görüşte: “Konuyla ilgili görüşlerim aynı şekilde devam etmekte. Planlamayla bölgedeki halk plajı ve orman yangın üssü alanları daraltıldı. 250-300 dönümlük, iki tane otel inşa edilmek üzere bir alan ortaya çıkarıldı. Şu anki Kültür ve Turizm Bakanı’nın otelinin hemen dibinde bir yer, kendisi o zaman da bakanlık görevindeydi. Konuyla ilgili mahkeme süreci halen sürüyor. Umuyoruz ki olumlu sonuçlanacak.”


“Orman yangın üslerini dahi otel alanına dönüştürmeye çalışıyorsunuz”

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuyla ilgili olarak dün (3 Ağustos 2021) Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede şu sorulara yer verildi:

“Bölgenin kamping, günübirlik alan, spor alanı ve orman yangın üssü olarak kullanım kararını değiştiren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 16.01.2020 tarih ve 2020/ 01-02 sayılı kararı doğrultusunda uygun görülerek 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 7. maddesi uyarınca 28.01.2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanırken, söz konusu alanda yangın çıkmayacağının garantisi neydi? 380 bin metrekarelik bu alanın rant alanına çevrilmesindeki amacınız neydi? Ülkemiz genelinde yaşanmakta olan orman yangınları milletimizin ciğerlerini yakıyor. Siz ise orman yangın üslerini dahi otel alanına dönüştürmeye çalışıyorsunuz. İşte ormanlarımızı yakan bu zihniyettir. Bu yangınların vicdani belki de hukuki sorumlusu olmaktan hiç çekinmiyor musunuz?”

“Turizm Bakanı yangın üssünü otel alanına çevirmiş”

Medyascope‘a konuşan Aytun Çıray “2020 yılına kadar Belek Mahallesi’nde, daha önce alınmış çok doğru bir kararla orada kamping tesis alanı, spor alanı ve en önemlisi de bir yangın olması halinde müdahale amacıyla önemli büyüklükte bir yangın müdahale üssü alanı ayrılmış. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, buradaki üssü otel alanı haline çevirmiş. 250 dönümlük araziyi iki adet otel alanı haline getirmişler ve bunu Bakanlık 28.01.2020 tarihinde onaylamış. 30 dönümlük spor alanı tamamen ortadan kaldırılırken 145 dönümlük “orman yangın müdahale üssü” alanı ise 60 dönüme düşürülmüş” dedi.

Orman yangın üssü nedir?

Orman yangın üslerinde, çevresinde çıkabilecek yangınlara müdahale sırasında lojistik malzeme dağıtımı yapılabiliyor. Alan, yangın söndürme araçları ve helikopterler tarafından kullanılabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.