Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Ağustos 2021): Orman yangınları dokuz gündür söndürülemiyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 36, Ankara’da 35, İzmir’de 38, Adana’da 37, Diyarbakır’da ise 42 derece. Orman yangınlarının devam ettiği Antalya’da sıcaklık 43, Muğla’da ise 39 derece olacak.

Sıcaklıklar Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz’de mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek. 

Rüzgarın Doğu Akdeniz kıyıları ile Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu’da yer yer kuvvetlice esmesi bekleniyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 26 bin 822 yeni vaka tespit edildi, 122 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 74 milyon 348 bin 931’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü (4 Ağustos) Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Vaka sayılarının kritik sınır olarak kabul edilen 20 binin çok üzerinde seyrettiğini belirten Bakan Koca, BioNTech aşısının üretiminde yaşanan sorunlardan dolayı son günlerde sevkiyat sıkıntısı yaşandığını ancak sorunun çözüldüğünü açıkladı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 47 kuruş, avro kuru 10 liraydı. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.413 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 492 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 70,61 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye, geçen hafta çarşamba (28 Temmuz) gününden beri Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanlarda çıkan yangını konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin paylaşımlarına göre 33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı. Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Hatay, Isparta ve Muğla’da yangınların devam ettiği bilgisi paylaşıldı. 

Aydın’ın Karacasu ilçesinde devam eden orman yangını nedeniyle bir mahalle kısmen tahliye edildi. Bölgeye havadan ve sudan müdahale devam ediyor. 

Muğla- Milas’ta  çıkan orman yangını, Yeniköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren Kemerköy Termik Santrali’nin bahçesine ulaştı. Yangının termik santrale ulaşmasının ardından Ören, Alatepe, Kultak, Pınar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları, Karacaağaç mahallelerinin boşaltılmasına karar verildi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yangının termik santrale ulaşmasına ilişkin, “Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir” dedi.

Muğla’da yangın, Kavaklıdere’ye sıçradı. Kozağaç ve Şenyayla mahallelerindeki vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi. 

Kısaca düne bakalım. 

Konya Valiliği, geçen hafta cuma günü (30 Temmuz) aynı aileden yedi kişinin öldürüldüğü saldırının katil zanlısı Mehmet Altun’un yakalandığını açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yangınlara ilişkin konuşan Erdoğan, “Termik santral yangınıyla karşı karşıyayız. İnşallah oraya tam manasıyla sirayet etmeden bu işi atlatırız. Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının durumu iş görür olmaktan çıkmış vaziyette” dedi. 

8 Ocak 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan imar planı değişikliğine göre, Antalya-Serik’e bağlı Belek mahallesi sınırları içindeki 145 ada, 23, 24 ve 42 parsel numaralı “orman yangın üssü, kamping alanı, günübirlik alan ve spor alanı” olarak planlanmış olan yerler daraltıldı. Bölge “turizm tesis alanı”na çevrildi. Orman yangın üssünün bulunduğu ve daraltılarak turizm tesis alanına elverişli hale getirilen alanın bitişiğinde, 2018 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Mehmet Nuri Ersoy‘a ait Voyage Otel bulunuyor.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda milli boksörler Buse Naz Çakıroğlu 51 kiloda, Busenaz Sürmeneli de 69 kiloda rakiplerini 5-0 ile geçerek altın madalya mücadelesine çıkmaya hak kazandı. Çakıroğlu ve Sürmeneli, altın madalya için 7 Ağustos’ta ringe çıkacak.

Öte yandan futbolda temsilcilerimiz bugün Avrupa Kupaları’nda ter dökecek. Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turu ilk maçında sahasında St. Johnstone ile karşılaşacak. Trabzonspor ve Sivasspor ise UEFA Konferans Ligi’nde ilk sınavlarına çıkacak. Bordo-mavililer, Norveç’in Molde ekibi ile karşılaşırken kırmızı-beyazlılar ise Gürcistan’ın Dinamo Batum ekibi ile kozlarını paylaşacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Hindistan’da dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun toplu tecavüze uğradığı, öldürüldüğü ve cansız bedeninin yakıldığı iddiaları protestolara neden oldu. Ülkede dört gündür protesto gösterileri yapılıyor.  

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde 4 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen patlamada 200’ü aşkın insan hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı. Patlamanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorumlular yargı önüne çıkarılamadı. Dün, binlerce kişi sokaktaydı. 

Fransa’da hava kirliliği nedeniyle Danıştay, hükümete rekor cezasını verdi. Danıştay, hava kirliliğini kabul edilebilir seviyelere indiremediği için hükümete 10 milyon euroluk rekor bir para cezası verdi. Mahkeme, altı ay içinde hükümetten bu konuda bir girişim gelmediği takdirde yeniden ceza vereceğini belirtti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.