Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkemeden İkizköylüler’i sevindiren karar: Akbelen Ormanı için verilen maden işletme izninin yürütmesi durduruldu, bilirkişi raporu hazırlanana kadar ağaç kesilemeyecek

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nı korumak için mücadele eden İkizköylüler, mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararıyla rahat nefes aldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) Limak ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji firmasına verdiği açık maden işletme izninin yürütmesinin durdurulmasıyla, bilirkişi raporu nihai hale gelene kadar Akbelen Ormanı’nda ağaç kesilemeyecek.

Akbelen Ormanı için mücadele eden İkizköylüler, yargıdan gelen kararla sevindi. OGM’nin Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji firmasına Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük kısmı için verdiği açık maden işletme izninin yürütmesi Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. 8 Ağustos’ta şirketin yangın söndürmek için bölgeye giden gönüllülere ağaçları kestirmesini önleyen, 10 Ağustos’ta çadır nöbetinde jandarmanın müdahalesine uğrayan köylüler şimdilik rahat bir nefes aldı.

Yargı süreci devam etmesine karşın ağaçları kestiler

Mahkeme daha önce bilirkişinin keşif yapması için karar almasına karşın maden izninin yürütmesini durdurmamış, yargı süreci devam etmesine karşın OGM ve YK Enerji, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesme girişimlerinde bulunmuştu. İkizköylüler’in açtığı iptal davasında Muğla 1. İdare Mahkemesi keşif ve bilirkişi kararı aldıktan bir gün sonra, 17 Temmuz’da OGM, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesmek istemiş, İkizköylüler’in tepkisi yüzünden geri adım atmıştı. 8 Ağustos’ta ise YK Enerji, ormanın güney kısmından kesime başlamış, yaklaşık 100 ağaç kesildikten sonra kesim İkizköylülerce engellenmişti.

Ormandan ağaç kesilemeyecek, nöbet sürecek

Muğla 1. İdare Mahkemesi, davada keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra ortaya çıkacak raporla itirazların ardından yürütmeyi durdurma kararının tekrar gözden geçirilebileceğine işaret etti. Ancak, mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırana kadar OGM, Akbelen’de ağaç kesemeyecek. İkizköylüler’in başlattığı Akbelen Ormanı nöbeti ise yargıdan kesin karar çıkana kadar sürecek.

Mahkeme şirketin ağaç kesimini gerekçe gösterdi

Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin 11 Ağustos tarihli kararında, YK Enerji firmasının, yangın söndürme gönüllülerinden faydalanarak kesim yapması etkili oldu. 8 Ağustos’taki ağaç kesme girişimine ilişkin görsel verileri mahkemeye sunan İkizköylüler, daha önceki birçok yürütmeyi durdurma başvurusuna olumsuz yanıt veren mahkemeyi ikna etmeyi başardı.

Mahkeme kararında, “Dava konusu alanda müdahil şirket [YK Enerji] tarafından ağaç kesimi yapıldığı ileri sürülmektedir. Ağaç kesildiğine ilişkin görsel veriler dilekçelere eklenmiştir. Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıp, bilirkişi raporuna tarafların itirazlarının alınmasından sonra yeniden bir karar verilmek üzere, geçici bir tedbir olarak dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.