Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, savunmasız Afganlar için yeni bir “yeniden yerleşim planı” başlatacak

Afganistan’daki büyükelçilik personelini ve vatandaşlarını tahliye etme çalışmalarını hızlandıran İngiltere, kendisi ile birlikte çalışan Afganlar için de bir adım atmaya hazırlanıyor. Başbakan Boris Johnson, yeni bir “yeniden yerleşim planı” başlatılacağını duyurdu. Johnson ayrıca, G7 ülkelerinin liderleri ile düzenlenecek sanal bir toplantı organize etmeye çalışıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise Afganistan’da yaşanacak her şeyden Taliban’ın sorumlu tutulacağını ve finansal yardımların Taliban’ın davranışına bağlı olduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Taliban‘ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından hükümetinin, yardıma en çok ihtiyacı olan Afganlar ile kadınlar ve kız çocukları için yeni bir “yeniden yerleşim planı” başlatacağını duyurdu.

İngiltere, Afganistan’daki büyükelçilik personelini ve sivil vatandaşlarını tahliye etmek için de çalışmalarını hızlandırdı. Downing Street ofisinden bir sözcü dün (16 Ağustos) yaptığı açıklamada, “Afganistan’daki ekibimiz, İngiliz vatandaşlarına ve mümkün olan en kısa sürede güvenliğe kavuşturabileceğimiz kadar çok kişiye yardım etmek için inanılmaz zor koşullarda 24 saat çalışıyor” dedi.

Londra, tahliyeye yardım etmek için başlangıçta 600 asker görevlendirmişti ancak bu sayı 900’e yükseltildi. Savunma Bakanlığı, bölgeye daha fazla personelin konuşlandırılacağını ve bu personelin gerekirse Afganistan’a hızla hareket edebileceğini söyledi. Ayrıca personelin, savunma için İngiltere’den görevlendirilmeye hazır olacağı da bildirildi.

Başbakanın ofisinden, hükümetin Afganistan için İngiltere’nin mevcut iltica sisteminden ayrı olacak bir yeniden yerleştirme planı belirlemesinin beklendiği aktarıldı. Johnson’ın, Afganistan’daki insani krizi önlemek için uluslararası toplumu harekete geçirmeye çalıştığı da belirtildi.

Johnson, G7 ülkelerinin liderleri ile Afganistan konusunu görüşmek istiyor

Başbakan Johnson, Afganistan’ın uluslararası terör tehditlerinin kaynağı haline gelmesinin nasıl önleneceği ve oradaki insanların nasıl destekleneceğini tartışmak için G7 ülkelerinin liderlerinin katılımı ile sanal bir toplantıya ev sahipliğinde bulunmaya hazırlanıyor.

Johnson, bu planı kapsamında dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü, bugün ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda konuştu. 

Macron-Johnson buluşmasının ardından gelen bilgilere göre iki lider, Fransa ve İngiltere’nin gelecekteki herhangi bir Afgan hükümetini tanımak, insani ve mülteci krizleri önlemek için birlikte nasıl çalışabilecekleri konusunda anlaşmaya varmak için görüştü.

Downing Street’ten Johnson-Merkel görüşmesi hakkında ise “Her iki lider de uluslararası ortakları, önümüzdeki zorluklar karşısında ortak bir yaklaşım benimsemeye teşvik etmek için ikili ve çok taraflı etkilerini kullanmaya karar verdi” açıklaması yapıldı.

Johnson’ın, gelecekte kurulacak herhangi bir Taliban hükümetinin, uluslararası toplum nezdinde sorumlu tutulacağı ve insan hakları standartları üzerinde anlaşılması gerektiğini vurguladığı da belirtildi.

“Elimizdeki tüm finansal araçlar Taliban’ın davranışlarına bağlı olacak”

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise dünkü (16 Ağustos) açıklamasında, İngiltere’nin Afganistan’da Taliban’dan hesap sormak için elindeki tüm araçları kullanacağını söyledi.

Raab İngiltere’nin, Taliban’dan kapsayıcı bir hükümet kurulmasını ve reformlar beklediğini belirtti. Ayrıca Raab, “Elimizdeki tüm finansal araçlar Taliban’ın davranışlarına bağlı olacak” diye konuştu.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.