Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen Ormanı için keşif ve bilirkişi incelemesi 7 Eylül’de yapılacak

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy sakinlerinin 17 Temmuz’dan beri çadır nöbeti tutarak korumaya çalıştığı Akbelen Ormanı için daha önce ertelenen keşif ve bilirkişi incelemesi için mahkemeden yeni tarih geldi. Ormanı termik santralde kullanılacak linyit madenine tahsis eden kararın iptali için İkizköylüler’in açtığı davada keşif ve bilirkişi incelemesi 7 Eylül’de yapılacak.

İkizköy sakinleri, köylerinin bitişiğindeki Akbelen Ormanı’nın yok olmasını 2019’dan beri önlemeye çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük kısmında açık ocak linyit madeni işletilmesi için YK Enerji şirketine 28 Kasım 2020’de izin verilmişti. Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesip YK Enerji şirketine bölgeyi kullanıma hazır biçimde teslim etmek isteyen OGM, 17 Temmuz’da kesime gittiğinde karşısında İkizköylüler’i bulmuş, kesimi önleyen İkizköylüler ve çevre aktivistleri o günden beri çadır nöbeti tutarak ormanı korumuştu. Açık maden işletme iznin iptali için açılan davada 30 Temmuz tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi kararı çıkmış ancak bilirkişi heyetinin genişletilmesi için keşif ertelenmişti.

Keşif için mahkemeden yeni tarih beklendiği sırada, YK Enerji firmasının yangın söndürme gönüllülerini kullanarak Akbelen Ormanı’nın güney kısmında ağaç kesmesi üzerine, Muğla 1. İdare Mahkemesi açık maden işletme izninin yürütmesini durdurmuştu.

Muğla 1. İdare Mahkemesi 13 Ağustos 2021 tarihli kararıyla, genişletilmiş bilirkişi heyetiyle gerçekleştirilecek keşif tarihini 7 Eylül olarak belirledi.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı uyarınca, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıp heyetin hazırlayacağı rapora gelen itirazlar gözden geçirilinceye kadar, OGM Akbelen Ormanı’nda kesim yapamayacak.

Bilirkişi heyeti genişletildi

Daha önce 30 Temmuz’da yapılması planlanan keşif ve bilirkişi incelemesine, maden, çevre ve orman mühendisleri katılacaktı. Ancak İkizköylüler, madenin çevreye, tarıma, İkizköylüler’in yaşayışına ve iklim değişikliğine etkilerinin de incelenebilmesi için bilirkişi heyetinin genişletilmesini istedi. 7 Eylül’de yapılacak keşif, İkizköylüler’in talep ettiği üzere, daha geniş bir bilirkişi heyeti tarafından gerçekleştirilecek. Keşfe çevre mühendisi, maden mühendisi, biyolog, jeoloji mühendisi (hidrojeoloji uzmanı), jeoloji yüksek mühendisi, orman yüksek mühendisi ile harita ve kadastro mühendisinden oluşan bir bilirkişi heyeti katılacak.

Muğla 1. İdare Mahkemesi bilirkişi heyetinden,

·       Maden işletme izni verilen sahanın yakın mesafesinde madencilik faaliyeti sebebiyle olumsuz etkilenecek olan orman alanının bulunup bulunmadığı,

·       Ekonomik ve sosyal riskler ile çevresel etkilerin neler olduğu,

·       Ormanlık alana denk gelen kısmın yürütülen madencilik faaliyeti için zorunlu olup olmadığı,

·       Ormanlık sahada talep konusu alanlara izin verilmesindeki kamu yararı ile ormanın muhafazasındaki kamu yararının karşılaştırılarak hangisinde kamu yararının daha fazla olduğu,

·       Madencilik faaliyetlerinin izne konu sahanın orman alanına denk gelen kısmı dışında yapılmasının mümkün olup olmadığı

konularında inceleme yapmasını istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.