Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (31 Ağustos 2021): ABD Afganistan’dan çekildi

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Akdeniz parçalı bulutlu; Trakya’nın batısı, Marmara’nın doğusu, Batı ve Doğu Karadeniz kıyılarında sağanak yağış bekleniyor.

Ülkenin iç kesimlerinde hava sıcaklıkları iki ila altı derece arasında arttı. Bugün İstanbul’da hava 30, Ankara’da 32, İzmir’de 33, Diyarbakır’da 37, Antalya’da 31 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 557 yeni vaka tespit edildi, 245 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 93 milyon 391 bin 665’e çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 38 kuruş, avro kuru 9 lira 90 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.458 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 487 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 73,00 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri ile hizmet üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu (CHP MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak.

Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, İstanbul-Kadıköy’de verdiği konserin ardından saldırıya uğradı. Dağüstün hastaneden darp raporu aldı ve karakolda ifadesini verdi. 

İş insanı Osman Kavala tam bin 400 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu. Kavala, tutukluluk sürecinde üç suçlama ile karşılaştı, bir kez beraat etti, hakkında iki kez tahliye kararı verildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de derhal tahliye edilmesine hükmetti. Kavala, 8 Ekim 2021’de tekrar hâkim karşısına çıkacak.

Kara para aklama soruşturması nedeniyle Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iade talebi mahkemece onaylandı. 

Resmî Gazete’de, orman yangınlarından etkilenen Antalya, Muğla, Adana, Mersin ve Osmaniye’de elektrik abonelerinin borçlarının üç ay ertelendiği açıklandı. 

İstanbul’da yaşayanlar için son yıllarda gündemden hiç düşmeyen bir konu hayat pahalılığı. Türkiye’nin kira krizinden en çok etkilenenler de İstanbullular oldu. İstanbul genelinde kiralar ortalama yüzde 30 arttı, bazı semtlerde ise tam üç katına çıktı. İstanbul’da kira artışının en yüksek olduğu beş semt şöyle: 

1) Rumelihisarı – Sarıyer

2) Vişnezade – Beşiktaş

3) Reşitpaşa – Sarıyer

4) Gayrettepe – Beşiktaş

5) Fikirtepe – Kadıköy

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası’nın çeyrek finalinde Polonya ile karşı karşıya gelecek.

A Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası Elemeleri G Grubu dördüncü maçında yarın saat 21.45’te Karadağ ile karşı karşıya gelecek. Mücadele TRT 1’den naklen yayınlanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugünden itibaren Afganistan’ın başkenti Kabil’deki diplomatik varlıklarını askıya aldıklarını ve faaliyetlerini Katar’ın başkenti Doha’ya taşıdıklarını açıkladı.

Taliban daha önce 31 Ağustos’a kadar bütün askerlerin çekilmesi gerektiğini söylemiş ve bu tarihin “kırmızı çizgileri” olduğunu vurgulamıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını açıkladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, 20 yıllık sürecin bittiğini söyledi ve “Son 17 günde, askerlerimiz ABD tarihindeki en büyük hava yoluyla taşıma operasyonunu gerçekleştirdi, 120 binden fazla vatandaşımızı, ailelerini, Afgan müttefiklerimizi tahliye ettiler” dedi. Vaşington, 14 Ağustos’tan bugüne kadar Afganistan’dan 6 binden fazla ABD vatandaşını tahliye etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın “hızlı ve güvenli bir şekilde yeniden açılması”nı talep eden kararı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile telefonda görüştü. Görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmî ziyaret kapsamında Sırbistan’da temaslarda bulunacak.

Öte yandan Avrupa Birliği, aralarında ABD ve İsrail’in de bulunduğu beş ülkeye, vaka sayıları hayli arttığı için “zorunlu olmadıkça seyahat kısıtlaması” getirdi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Avrupa’da üç ayda 236 bin kişi koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedebilir. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.