Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Eylül 2021): Aşı olmayana PCR “darbesi”

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu’nun kuzeybatısında sağanak yağış bekleniyor. 

Yağış alan yerlerde hava sıcaklıkları iki ile dört derece arasında azalacak. Bugün İstanbul’da hava sıcaklığı 30, Ankara’da 31, İzmir’de 32, Diyarbakır’da 38, Antalya’da 31 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 21 bin 893 yeni vaka tespit edildi, 252 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 94 milyon 251 bin 488’e çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 32 kuruş, avro kuru 9 lira 82 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.472 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 484 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,96 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisine ilişkin ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güven mektubu sunacak Filipinler, Bolivya ve Tacikistan büyükelçilerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ayrı ayrı kabul edecek.

Bugün, 1. sınıf öğrencileri ile anaokulu öğrencileri okul uyum haftası kapsamında okula başlayacak. Öte yandan İstanbul’da okul servislerine bu yıl yüzde 15 zam yapıldı. En düşük servis ücreti 312 lira, en yüksek servis ücreti ise 748 lira oldu.

İçişleri Bakanlığı da 81 ilin valiliğine yüz yüze eğitim öncesi “PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre öğrencilerle bir araya gelecek görevlilerden aşı olmamış ya da daha önce hastalık geçirmemiş olanlardan, haftada iki kez PCR testi istenecek. 18 yaş ve üzerindeki kişilerden 6 Eylül’den itibaren PCR testi istenecek.

Bugün yeni adli yıl başlıyor. 

Tunceli’nin Ovacık ilçesindeki Munzur Vadisi Milli Parkı’nda çıkan örtü yangını, havadan ve karadan yapılan müdahale sonucu kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor. 

İstanbul’da balıkçılar, dört buçuk ay süren balık yasağının ardından tekneleriyle denize açıldı. Muhabirlerimiz  balıkçıların avlanmasını çekti. Medyascope’un internet sitesinden bakabilirsiniz. 

Usta sanatçı Ferhan Şensoy, dün sabaha (31 Ağustos) karşı bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Şensoy, haziran ayında damarlarıyla ilgili geçirdiği bir operasyon sonrası temmuz ayında komplikasyon yaşamış ve hastaneye kaldırılmıştı. Şensoy için yarın saat 13:00’te Ses Tiyatrosu’nda veda töreni düzenlenecek. Şensoy’un naaşı Teşvikiye Camii’nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu Kabristanı’na defnedilecek.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye Erkek A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Elemeleri G Grubu dördüncü maçında bugün saat 21.45’te Karadağ karşısına çıkacak. Karşılaşma, Beşiktaş Park’ta oynanacak. Mücadele, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak.

Öte yandan Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı, göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Milli voleybolcular, dün oynanan çeyrek final mücadelesinde Polonya’yı 3-0 mağlup ederek yarı finale yükseldi. Türkiye’nin yarı finaldeki rakibi, bugün oynanacak Sırbistan – Fransa maçı sonrası belli olacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’daki 20 yıllık işgali sonlandı. ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’dan çıkmanın ABD için en iyi karar olduğunu, tahliye operasyonunun olağanüstü başarılı geçtiğini aktardı. Biden, “10 yıl daha sürecek bir savaş dönemi başlatmayı reddediyorum” dedi. 

Türkiye, 27 Ağustos’ta Afganistan’daki tüm askerlerini tahliye etti ancak başkent Kabil’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) çalışan yerel personel henüz tahliye edilmedi. Medyascope’a konuşan tahliye edilmemiş beş tercüman, 150 kişi olduklarını ve yaklaşık 70’inin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından tahliye edildiğini, tahliye edilmeyen tercümanların ve ailelerinin ise hayatlarının tehlikede olduğunu söylüyor. Haberimizin tamamını Medyascope’un sitesinden okuyabilirsiniz. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.