Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, yüz yüze eğitim hakkındaki çalışmalarının sonuçlarını paylaştı: “Milli Eğitim Bakanı okul müdürlerini, öğrencileri bir ziyaret etsin de acı gerçekleri görsünler”

Haber: Sema Kızılarslan & Sedat Elbasan

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, partisinin İstanbul milletvekilleri Turan Aydoğan, Sibel Özdemir, Yüksel Mansur Kılınç, Sezgin Tanrıkulu, Zeynel Emre, 39 ilçe başkanı, il yöneticileri, ilçe eğitim sekreterleri ve partililer ile birlikte Bayrampaşa Cevatpaşa Ortaokulu önünde açıklamalarda bulundu.

6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayacak yüz yüze eğitime ile ilgili bir ay boyunca yaptıkları üç ayaklı kapsamlı çalışmayı kamuoyuyla paylaşan Kaftancıoğlu, “Eğitim hakkı en temel insan haklarından biri olarak kabul edilen sosyal bir haktır. Devletin ve devleti yönetenlerin bu hakkın gerçekleştirilmesi için yükümlülükleri vardır. Eğitim hakkının tanınması ve teminat altına alınması yetmez, devletin bu hakkın kullanımını garanti edecek diğer koşulları sağlamakla da yükümlülükleri vardır. ‘Okullar açılacak mı?’ sorusunu tartışmak da bu nedenle hatalıdır. Çevrimiçi eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığı gerçeğinden yola çıkarsak okullar açılmalı -ki pazartesi günü açılıyor- bundan büyük mutluluk duyuyoruz ve açık kalmasını sürekli kılmak için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması için hijyen başta olmak üzere birçok okulun koşullarının sağlanmış olması gerekli. Bütün öğrencilerimizin eğitime erişimlerinin eşit sağlanmasıyla eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin de önüne ancak geçebiliriz” dedi.

“Milli Eğitim Bakanı bari okul müdürlerini, öğrencileri bir ziyaret etsin de acı gerçekleri görsünler diyorum” 

Koronavirüs salgını koşulları ve sosyal mesafeye uygun olarak ek dersliklerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından oluşturulmadığını ve oluşturulması için yeterli imkanın sağlanmadığını belirten Kaftancıoğlu şunları kaydetti, “Yeni ek derslikler oluşturuldu mu? Bakıyoruz müdürlerimiz çabalıyor. Öğretmenlerimiz çaresiz çabalıyor, velilerimiz kaygılı. Ek derslikler oluşturulamadığı için Sancaktepe Sarıgazi Ahmet Keleşoğlu İlkokulu’nun 1-H sınıfını lütfen gidin sorun. Kaç kişi? Bu çocuklar kaç metrekarelik sınıfta, kaç kişi eğitim görecekler öğrenin. 49 kişi. Pazartesi günü başlayacak yüz yüze eğitimde 49 kişi. Sadece Sancaktepe Ahmet Keleşoğlu İlkokulu 1-H sınıfında değil, İstanbul’un bütün okullarında genel olarak sınıflar 30 kişinin üzerinde, 40 kişinin üzerinde olan sınıf mevcutları var. ‘1,5 metre öğrenciler arası sosyal mesafe koyacaksın’ demişsin. Nasıl yapılsın? Yapılamıyor. Çünkü sadece söylemişsin, yapılması için gerekli koşulları oluşturmamışsın, takip etmiyorsun, oturduğun yerden haydi okulları denetleyemiyorsun, öyle bir umurun yok ama bari Milli Eğitim Bakanı, bari yetkililer okul müdürlerini, öğrencileri bir ziyaret etsinler de acı gerçeklerini görsünler diyorum.”

CHP İstanbul Eğitim Komisyonu’nun üç ayaklı bir çalışma yürüttüğünü ve konunun uzmanlarıyla görüşerek, sahada da çalıştığını belirten Kaftancıoğlu, tespitlerini şöyle anlattı:

“İstanbul’da bir ay boyunca üç ayaklı kapsamlı bir çalışma yürüttük. Bu ayaklardan birincisi il başkanlığı eğitim komisyonu olarak konunun uzmanlarıyla, eğitim konusunda uzman akademisyenlerle veli dernekleri, sendika temsilcileriyle birebir görüşmeler, toplantılar ve bilimsel okumalar yapıldı. Çalışmamızın ikinci ayağında ise eşzamanlı olarak İstanbul’un 39 ilçesinde, ilçe başkanlarımız ve ilçe eğitim sekreterlerimizin koordinasyonunda ilçe mahalle birim sorumlularımız ve üyelerimiz ile birlikte ilçelerinde bulunan okulları ziyaret ettiler. Okulların fiziki koşullarına dair yerinde gözlem ve tespit yaptılar. Okul müdürleriyle, öğretmenlerle, velilerle, okul temizlik personelleriyle-bulabildikleri-, kantinci esnafıyla-ulaşabildikleri- ve birkaç ilçede ilçe milli eğitim müdürleriyle görüşerek notlar aldılar. Bu çalışmada 39 ilçede yaklaşık 4 bin okula birebir gidilerek yerinde tespit ve gözlem yapıldı ve yine yaklaşık 12 bin eğitimci, yönetici, okul çalışanı ve veli ile görüşüldü. Bu tespit ve görüşme notları sonrasında il başkanlığımıza raporlandı. Çalışmamızın üçüncü ayağında ise İstanbul’da yaşayan lise ve altı okul çağında çocuğu bulunan bin 67 veli ile yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payı ile bir kamuoyu araştırması yaptırdık.’’

Eğitim çağındaki öğrenci sayısı olarak İstanbul’un en fazla sayıyı barındırdığını belirten Kaftancıoğlu, “İstanbul’da ilk ve orta öğretim düzeyinde 3 milyonun üzerinde öğrencimizin 7 binin üzerinde okulda, 170 bin civarında öğretmen tarafından eğitim aldığını söyleyebiliriz ve bu kadar öğrenci hangi koşullarda yüz yüze eğitime başlayacak?’’ diye sordu. Devletin veri paylaşımını kapattığını belirten Kaftancıoğlu, ‘’2019 yılına kadar MEB resmi sayfalarından ulaşabildiğimiz birçok veriye 2019 yılından itibaren ne yazık ki ulaşamıyoruz. MEB de artık vatandaşın, bizlerin bilmesi gereken verileri resmi olarak paylaşmıyor. Umarım bizlerin ulaşamadıkları verilere kendileri hâkimdir’’ dedi.  

İstanbul’un deprem riskini de hatırlatan Kaftancıoğlu, “2018-19 yıllarında İstanbul’da 15 okul için deprem nedeniyle yıkım kararı ya da tadilat kararı alınmıştı. Bizzat Milli Eğitim Bakanı, Milli Eğitim Müdürü, ‘Bir sonraki öğretim yılında bu okulları yapacağız. Yeniden eğitime açacağız ya da yıkacağız, yenisini yapacağız’’ diye söz vermişti. Ben size bir şey söyleyeyim mi? Bugün belgesi geldi. Bu 15 okulun devlet, kamulaştırma bedelini ödeyemedi. Somali’ye yardım ederken para var, okulların kamulaştırma bedelini ödeyemediği için aynen okullar duruyor. Ne tadilat yapılmış ne de yerine yenisi eklenmiş” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.