Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversiteler açılıyor, öğrenciler yüksek fiyatlı ev kiralarına ve yurt ücretlerine karşı barınma hakkı talep ediyor

Koronavirüs nedeniyle çevrimiçi süren eğitimin tekrar yüz yüze olmasının ardından üniversiteliler için barınma problemi gündeme geldi. İstanbul’da artan ev fiyatlarının yanı sıra yurt başvurularının birçoğu da karşılıksız kaldı. Öğrenciler barınma hakkı taleplerinin karşılanmasını istiyor.

Koç Üniversitesi Dayanışması / Twitter

Koç Üniversitesi öğrencileri, İstanbul dışında ikamet eden tüm öğrencilere ve İstanbul’daki öğrencilerin pek çoğuna yurt sağlanacağına ilişkin açıklamaya rağmen yurt başvurularının karşılıksız kaldığını duyurdu. Koronavirüs nedeniyle yurtlara daha az sayıda öğrencinin yerleştirilmesinin ve yoğun talebin gerekçe gösterildiği soruna karşı Öğrenci Konseyi, üniversite yönetimi ile görüştü. İstanbul dışında yaşayanlar için çözüm sağlanacağı belirtildi fakat İstanbul’da okula uzak bölgelerde kalanlar için sorun devam ediyor. Öte yandan öğrenciler, barınma sorununa çözüm olarak gösterilen aylık ücretli servis uygulamasının da kendilerini zorlayacağına dikkat çekti. Öğrenciler, barınma hakkı için kısa süreli çözüm olarak “ev paylaşım ağı ” oluşturdu.

Benzer talepler Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinden de geldi. Özyeğin Komitesi, birçok öğrenciye yurt çıkmadığını belirterek sorunun çözülmesini talep etti. 

“300 öğrenci açıkta kaldı”

Koç Üniversitesi’ne yeni kaydolan bir uluslararası öğrenci, kendisi gibi Türkiye’de ikamet etmeyenlerin de aralarında olduğu birçok öğrencinin yurtlara yerleştirilmediğini söyledi. Üniversitenin salgın nedeniyle kapasitenin azaltıldığını açıkladığını belirtti. Kampüs yakınında kiralık ev bulmanın da mümkün olmadığını belirten öğrenci, bu durumun Türkiye’de yaşamayan öğrenciler için ayrıca zor olduğunu ifade etti. 20 Eylül’e kadar yurtlara yerleştirmelere dair güncelleme yapılacağının söylendiğini ancak o durumda da okullar açılmadan önce kalacak yer bulmak için öğrencilere çok az zaman kalacağını anlattı.

Yeni kaydolan ve İstanbul dışında yaşayan bir başka öğrenci, salgın nedeniyle tek kişilik odada kalmak istediğini, bu konuda teminat verilmesine karşı beş kişilik bir oda çıktığını ve bu durumda yurtta kalmak istemediğini söyledi: 

“46 bin liralık ücreti göze almıştık ancak tek kişilik oda çıkmadı. Koronavirüs nedeniyle beş kişi kalmak istemiyorum. Ev bulmak da imkansız, kiralar 6-7 bin civarında. Ne yapacağız bilmiyorum. Yurt sorunu nedeniyle okulun online eğitime dönmesini de istemiyorum.”

Koç Üniversitesi Öğrenci Konseyi, önce öğrencilerle ardından üniversite yönetimi ile konuyu görüştü. Toplantı hakkında Medyascope’a bilgi veren Konsey üyesi bir öğrenci, üniversitenin “daha önce öğrencilerin yüzde 58-60’ının başvurması sonucu 100 civarı yatağın boş kaldığını, bu sene başvurunun yüzde 78-79’lara ulaşması ile 38’i İstanbul dışından olmak üzere 300 kişinin açıkta kaldığını aktardığını” belirtti:

“Yurt hakkı çıkanların iptalleri ile İstanbul dışından gelenlerin yerleştirilmesini umduklarını, İstanbul içi yerleşemeyenler için ise şu aşamada bir şey yapılamayacağını aktardılar. İstanbul’un kampüse uzak bölgelerinde yaşayan öğrenciler için sıkıntı devam edecek. Öte yandan sağlanacak servisler için de aylık ücret ödeme düzeni sunuluyor. Bu da en az yurt ücreti kadar yüksek bir ücretle karşı karşıya kalmamıza neden olacak.”

Öğrencilerden ev paylaşım ağı

Koç Üniversitesi Dayanışması’nın paylaştığı Koç Üniversitesi Yurt ve Konaklama Direktörlüğü açıklamasında, koronavirüs tedbirleri kapsamında seyreltilmiş sayıda öğrencinin yurtlara yerleştirildiği, yurt talebinin de geçtiğimiz yılların çok üzerinde olduğu belirtildi. Ücretli servis programının oluşturulduğu açıklandı.

Koç Üniversitesi Dayanışması’ndan bir öğrenci, kısa süreli çözüm için ev paylaşım ağı oluşturduklarını belirtti:

“Özellikle şehir dışından gelenlerin mağdur olmaması için ‘ev paylaşım ağı’ oluşturma kararı aldık. Kalacak yere ihtiyacı olanlar ve evini paylaşmak isteyenler form dolduruyor, dayanışma olarak eşleştirme yaparak bu evlere yerleştirme yapmayı düşünüyoruz. Yeni girişliler ve şehir dışından gelenler önceliğimiz. Dayanışma gösteriyoruz ama sorunu çözecek yer üniversite.”

Öğrenci, şehir dışından gelen öğrenciler için sorun çözülse de İstanbul’da kampüse uzak yerlerde yaşayan öğrenciler için sorunun devam edeceğini belirtti. Üniversitenin süreci şeffaf yönetmemesinin sorun olduğunu belirtti. Okulların açılacağı 27 Ekim’de öğrencilerin eylemlerle sezonu açacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.