Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’ın Kabil Üniversitesi’ne atadığı yeni rektör kadınları üniversiteden süresiz olarak uzaklaştırdı

Taliban’ın Kabil Üniversitesi’ne atadığı yeni rektör Muhammed Eşref Ghairat, kadın akademisyen ve öğrencilerin üniversiteden süresiz şekilde uzaklaştırıldığını duyurdu. Daha önce üniversitelerden ”fuhuş merkezi” olarak bahsetmesi ile bilinen Ghairat’ın Kabil Üniversitesi’ne rektör olarak atanması, “akademik yetersizliği” nedeniyle de eleştirilmişti.

The New York Times’ın haberine göre, Taliban’ın Kabil Üniversitesi’ne atadığı yeni rektör Muhammed Eşref Ghairat, kadın akademisyen ve öğrencilerin üniversiteden süresiz şekilde uzaklaştırıldığını duyurdu. Ghairat sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Size Kabil Üniversitesi rektörü olarak söz veriyorum. Herkes için gerçek bir İslam ortamı sağlanmadığı sürece, kadınların üniversiteye girmesine ve üniversitede çalışmasına izin verilmeyecek. Önce İslam” dedi.

“Umut yok, tüm yükseköğretim sistemi çöküyor”

İki hafta önce Taliban, ülkenin önde gelen yükseköğretim kurumlarından Kabil Üniversitesi’nin rektörünü görevden almıştı. Örgüt, görevden alınan rektörün yerine üniversitelerden “fuhuş merkezi” diye söz eden Ghairat’ı atamıştı. Kabil Üniversitesi Gazetecilik Okulu’nda öğretim görevlisi olarak görev yapan eski Yükseköğretim Bakanlığı Sözcüsü Hamid Obaidi, “Umut yok, tüm yükseköğretim sistemi çöküyor. Her şey mahvoldu” diye konuştu.

Afganistan’da on binlerce devlet üniversitesi öğrencisi, okulları kapalı olduğu için evde kalıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı Afganistan’daki Amerikan Üniversitesi ise tamamen boşaltıldı ve Taliban kurumun yönetimini devraldı.

Ülkenin dört bir yanında, çoğu yurtdışında eğitim gören profesörler ve öğretim görevlileri işlerini bıraktı. Taliban, işi bırakan akademisyenlerin yerine pek çoğu asgari düzeyde akademik deneyime sahip “dindar” bilinen kişileri atadı.

Afganistan Öğretmenler Birliği geçen hafta Taliban hükümetine Ghairat’ın atamasının iptal edilmesini talep eden bir mektup gönderdi. Atanan genç rektör, akademik deneyiminin devraldığı görev için yetersiz bulunması nedeniyle sosyal medyada da eleştirildi.

Ghairat ise The Times’a verdiği röportajda kendisi hakkındaki endişelerin yersiz olduğunu öne sürerek, “Henüz işe başlamadım bile. Nitelikli olup olmadığımı nereden bilecekler? Buna zaman karar vermeli” diye konuştu. Ghairat, 15 yıl boyunca Taliban için çalışmasının onu bu iş için mükemmel bir aday yaptığını da sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Mayıs ayından bu yana Afganistan’da hızlı bir şekilde ilerleyen Taliban örgütü, Afgan hükümetine bağlı güvenlik güçlerini mağlup etmiş, 15 Ağustos’ta Kabil’i ele geçirerek iktidarı devralmıştı. Afganistan’da 1996’dan 2001’e kadar iktidarda kalan Taliban, beş yıllık yönetimi boyunca şeriatın katı bir yorumunu uygulamıştı. Ülkede kadınlar ağırlıklı olarak çalışma ve eğitim hayatından men edilmiş, halka açık infazlar ve kırbaçlama yaygın hale gelmişti. Taliban, bu yılın başlarında Afganistan’da kültürel gelenekler ve dini kurallar doğrultusunda kadın ve azınlık hakları için hükümler sağlayacak “gerçek bir İslami sistem” uygulayacağını açıklamıştı. Ancak örgüt, 7 Eylül’de geçici hükümeti açıklamış ve kabinede kadınlara yer vermemişti. Afgan kadınlar “güvenlik” gerekçesi ile işlerinden uzaklaştırılmaya başlanırken, spor yapmaları yasaklanmıştı.

Örgüt ayrıca, kadınların eğitim haklarıyla ilgili açıklamasında kadınların üniversite eğitimine devam edebileceğini ancak kadınlar ve erkeklerin ayrı binalarda eğitim göreceğini söylemişti. Açıklamada, üniversite eğitiminde başörtüsü zorunluluğunu da içeren yeni kıyafet kuralları yer almıştı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.