Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Maskemorfoz” kurgusal fotoğraf sergisi: “Maskenin kadının hayatında başkalaşarak yeniden doğuşu”

Fotoğraf sanatçısı Belgin Şahin, koronavirüs salgınıyla hayatımıza giren maskeleri kadınların gündelik yaşamıyla toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri üzerinden kurgulayarak, “Maskemorfoz” ismini verdiği bir kurgusal fotoğraf sergisi açtı. Sergi, 30 Eylül’e kadar İstanbul Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde ziyarete açık olacak.

Şahin’in ilk sergisi “Maskemorfoz”, 10 gönüllü kadının kendi yaşam alanlarında, yaşamları üzerinden kurgulanan 30 fotoğraftan oluşuyor. Sergide, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi’nin de katkısıyla görme engellilerin ziyaret edebilmesi için karekod uygulaması bulunuyor. Bu uygulama, bütün fotoğrafların sesli olarak betimlenmesini sağlıyor.

Belgin Şahin ile “Maskemorfoz” sergisini konuştuk.

Şahin, serginin adının Maskemorfoz olmasının nedenini şöyle açıkladı: “Metamorfoz kelimesinin başkalaşım ve yeniden doğuş anlamı var. Maskenin kadının hayatında başkalaşarak yeniden doğuşunu görüyoruz. Araçsallaşarak yeniden üretime dönüşüyor. Kadının özellikle salgın döneminde erk-iktidar tarafından uğradığı baskılanma halini görünür kılmaya çalıştım.”

30 fotoğraflık bir proje olmasına rağmen Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde 25 fotoğraf sergilendiğini söyleyen Şahin, “Yerel yönetimlerin kendi kamusal yönetmeliklerinden dolayı beş fotoğrafı sergileyemedik. Bu eksiklik hali serginin bütününü gezerken başka bir algı yaratabiliyor. O yüzden bütününün olması bence başka bir anlam ya da algı oluşturacaktı. 25’in bütünlüğü ile 30’un bütünlüğü birbirinden farklı olacaktır” dedi.

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Radyo-TV Sinema Anabilim Dalı İletişim Bilimleri dalında yüksek lisans yapan Şahin, “Fotoğraf benim için kendimi ifade etme biçimim. Sığındım bir liman gibi” diye konuştu. Şahin, kadın temalı ve iş cinayetleriyle ilgili yeni fotoğraf sergisi projeleri de olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.