Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Yanılıyorsunuz, o artık “Altın Kelebek” değil şampuan ödülü

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda Hürriyet gazetesinin magazin eki Kelebek tarafından 1972’den beri verilen “Altın Kelebek”in “Pantene Altın Kelebek Ödülü”ne dönüşmesi üzerine bir yazı kaleme aldı.

“Bu sorunlar da kendini 2016 yılından itibaren bu ödüllerin bir şampuan markasının kullanışlı aygıtı haline getirilmesi ile sembolize ediyor. Ödülle ilgili tüm haberler, ödülle ilgili her konuşma, sanatçıların fotoğrafları bu şampuan markasının reklamı için kullanılıyor. Sanat, sanatçı, gazetecilik hepsi bir araç haline getiriliyor. Aslında buna Hürriyet gibi büyük bir gazetenin 49 yıllık prestijli ödülünü, bir şampuan markasına sattığı gün karşı çıkılmalıydı. Doğan Grubu’nun sırf para için böyle bir ödülü, ‘Pantene Altın Kelebek Ödülleri’ haline getirmesi yanlıştan öte bir cinayetti. Ticari çıkarların yayıncılıkta bütün değerlerin önüne geçtiğinin göstergesiydi. Demirören Grubu’nun böyle bir konuda Doğan Grubu’ndan farklı davranmaları zaten beklenemezdi, onlar da bu yanlış uygulamayı Hürriyet’i satın aldıktan sonra sürdürdüler. Üstelik ödüller, bir de AKP iktidarının rıza devşirme ve kültürel iktidar olma hedefi için kullandığı bir zemin haline geldi. Ama sanatçıların bu yıl birbiri ardına adaylıktan çekilmeleri para ve iktidar gücünün sanat-kültür alanında egemenlik getirmediğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hal böyleyken ve sanatçılar durumun farkına varıp tepki göstermişken gazetecilerin Altın Kelebek ödülleri ‘Pantene Ödülleri’ne dönmemiş gibi davranmaları doğru değil. Bakıyorum -Murat Tolga Şen’in ‘Kimse aday olmak istemiyor! Şampuanlı Altın Kelebek köpürmüyor’ yazısı dışında- haber ve yazılarda hep ‘… sanatçı Altın Kelebek ödüllerinden çekildi’ başlığı atılıyor. Bu başlıkların hepsi yanlış. O ödüller artık Altın Kelebek ödülleri değil, isminden de anlaşılacağı gibi o şampuan markasının mizanseni” diyen Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.