Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Murat Emir: “SMA tanı kiti için açılan ihaleden kötü kokular geliyor”

Sağlık Bakanlığı’nın, Spinal Musküler Atrofi (SMA) taramasının evlilik öncesi ücretsiz test kapsamına alınması için harekete geçtiği daha önce medyaya yansımıştı. Medyada yer alan haberlere göre, “Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı KİT” programı kapsamında, 800 bin adet tanı kiti için ihale açıldı. Açılan ihalenin şaibeli olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, konuya ilişkin Medyascope‘a konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Devlet Malzemeleri Ofisi (DMO) bu konuda uzman sayıldığı için ihalelerin DMO tarafından yürütüldüğünü, SMA tanı kiti için açılan ihalenin ise Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü üzerinden düzenlenmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Emir, “İhaleden ciddi kirli kokular geliyor” diyerek ayrıntıları şöyle sıraladı:

Öncelikle ihale ayın 5’inde ilan ediliyor. Son teklif verme tarihi de 8’inde bitiyor. ‘Üç günde teklif verin’ deniliyor.

İkincisi ‘SMA testinden 800 bin tanesini üç ayda teslim edeceksiniz’ deniliyor. Oysa 800 binlik doz bir yıllık, dolayısıyla bir yıllık dozun üç ayda teslim edilmesinin istenmesi, adrese teslim bir ihale olduğu kanısı uyandırıyor.

İhale sürecine baktığımızda adeta bir firmaya kolaylık sağlanıyor görüntüsü oluşmuştur. Henüz ihale sonuçlanmadığı için biz, firma ismi vermek durumunda değiliz ama ilgiyle takip ediyoruz.

“Gözümüz Fahrettin Koca’nın üzerinde”

Emir, “Özellikle de bu firma ile Medipol Üniversitesi’nin bir ilişkisi var mı? Merak ediyoruz. Gözümüz hem bürokratların hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın üzerinde” diye konuştu

Genetik bir hastalık olan SMA, akraba evliliklerinin fazla olması nedeniyle Türkiye’de sık görülüyor. Medyascope daha önce, ölümle sonuçlanması ve iyileştirici etki yaratan ilaçların “dünyanın en pahalı ilacı” olması sebebiyle yardım kampanyalarıyla bilinen SMA’nın, önlenebilir bir hastalık olduğunu gündeme getirmişti

Haberde, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Türkiye’deki bürokrasi bilerek ve isteyerek bu hasta çocukların doğmasını istiyor. Çünkü çok büyük paralar kazanılıyor. Sağlık Bakanlığı ‘Ben bu testi zorunlu kıldım’ desin, yarından itibaren evlenecek çiftlerin çocukları SMA hastası olarak doğmayacaktır. Bu işten para kazananlar, tarama testinin yapılmasını istemiyor” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler