Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki gündür fabrikayı terk etmeyen Mitsuba işçilerinin eylemi sona erdi: İşveren sendika ile masaya oturacak, atılan işçiler tazminatlarını alacak

Kocaeli-Gebze’deki Mitsuba Otomotiv fabrikasından çıkmama kararı alan işçilerin eylemi sona erdi. İşverenin sendika yetkisini kabul etmesi ve işten atılan işçilerin tazminatlarını ödeyeceğini açıklamasının ardından işçiler, sloganlarla fabrikadan çıktı.

Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Japonya sermayeli Mitsuba Otomotiv fabrikasında çalışan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, dokuz işçinin işten çıkarılması üzerine fabrikayı terk etmeme kararı aldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası fabrikada yetkili sendika olmak için yeterli sayıya ulaşarak, geçen mart ayında yetki belgesini almıştı. İşveren, yetki belgesine itiraz etti. Birleşik Metal-İş, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “İşveren yetki tespitine ‘yetkisiz’ mahkemede itiraz etti. Süreci uzatmak ve zaman kazanmak istedi. Süreç mart ayında başlamasına, üzerinden yedi-sekiz ay geçmesine rağmen davanın görüleceği mahkeme henüz belli olmadı.”

İşveren TİS için masaya oturacak

İşten çıkarılmaları ve sendikanın çoğunluğu almasına rağmen toplu iş sözleşmesinin başlamamasını protesto eden işçiler fabrikayı terk etmeme kararı aldı. Dün (11 Ekim) 08.00-16.00 vardiyasından çıkan ve 16.00-00.00 vardiyasına gelen işçiler kapıları kilitledi ve içeride sloganlar atarak bekledi.

Birleşik Metal-İş ile işveren bugün görüştü. İşveren, sendikanın hazırlayacağı taslak sonrası toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri için masaya oturmayı kabul etti.

İşten çıkarılan 10 işçi, işe geri alınmadı. Mitsuba işvereni atılan işçilerin tazminatlarının ödeneceği sözünü verdi. İşçilerin işe iade talebine dair dava sürecinin sonuçlanması beklenecek.

Sendika yöneticilerinin kararları duyurmasının ardından işçiler eylemlerine son verdi ve fabrikayı sloganlarla terk etti.

“İşveren geri adım atmadı”

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, fabrika önüne açıklamada bulundu. Kararın kazanımlar içerse de kendilerini çok da memnun etmediğini belirten Aydın, şöyle konuştu: “Israrlarımıza rağmen işveren geri adım atmadı. Tazminatsız çıkan arkadaşlarımızın tazminatlıya döndürülmesi, diğer arkadaşlarımızın da tazminatlarının verilmesi ve bundan sonraki süreçte sendikanın tanınacağı, bir taslak hazırlanarak işverene sunulacağı, eğer anlaşmaya varabilirsek toplu sözleşme imzalayacağımızı, anlaşamazsak itirazını sürdüreceğini ve bundan sonraki süreçlerde yaşananlarla ilgili herhangi bir arkadaşımıza herhangi bir işlem yapılmayacağına yönelik anlaşmaya vardık. Kararı aldıktan sonra arkadaşlarımızla tartıştık. Bütün arkadaşlarımızın kararıyla bu saatten itibaren içerideki eylemlerimizi sonlandırdık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.