Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC’de hükümet düştü – Gazeteci Ulaş Barış: “Bir ülkede hükümet ettiğini iddia edenler çoğunluğu sağlayamayacak durumdaysa, onların hükümet olup olmayacağı zaten tartışılır”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner dün (13 Ekim) başbakanlık görevinden istifa etti. Saner yazılı açıklamasında, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDP) oluşan koalisyon hükümetinin istifa ettiğini duyurdu. İstifa gerekçesi olarak da “mecliste yaşanan nisap (çoğunluk) sorunlarını” ve koalisyon partileri arasındaki sorunları gösterdi. Bundan sonraki kararın KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a kaldığını belirten Saner, “Hükümetin daha fazla sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Meclis görev süresini tamamladı” dedi. KKTC’den gazeteci Ulaş Barış ile istifa sürecini ve bundan sonra yaşanabilecekleri değerlendirdik.

“Nisap sorunu hep oldu”

Azınlık hükümetinin birtakım numaralar ile kurulan bir hükümet olduğunu belirterek sözlerine başlayan Barış, “Kurulduğu günden sonra da sürekli nisap sorunlarına takılan, sürekli adı skandallarla anılan bir hükümet devam etti. Nisap sorunları hep oldu. 10 ay boyunca oldu. Hatta ilk gün mecliste bakanlar kurulunun listesi okurken de, bakanlık görevi almayan milletvekillerinin meclisi boykot ettiklerini gördük” dedi.

“Bütün yaşananlar Ulusal Birlik Partisi’nin 15 gün sonraki kurultayına hazırlık”

KKTC’deki tüm yaşananların UBP’nin 30-31 Ekim tarihlerindeki kurultayına hazırlık olduğunu dile getiren Barış, “Geçtiğimiz yıl da bu dönemlerdeki UBP Kurultayı’na açıkça müdahale edilmişti, seçimi kazanmış sayacağımız iki kişinin de seçimlerden el çektirilmesiyle Ersan Saner kendisini başbakanlık koltuğunda buldu. Bu hükümet en baştan beri sorunluydu, istifa etmesinin temelinde UBP Kurultayı vardır” dedi.

“Demokraside olmaması gereken olaylar bunlar”

Anayasaya göre cumhurbaşkanı 60 gün boyunca istişare etme hakkı bulunduğunu vurgulayan Barış, “Aslında bakarsanız Tatar’ın hemen bugün siyasi liderleri çağırıp, istişare etmeli. Ardından da birilerine görevi vermesi gerekir ki onlar da hükümet görüşmelerine başlasınlar. Fakat böyle bir durum yok” dedi.

“8 Kasım tarihini beklemek zorunda kalacağız”

15 gün sonra düzenlenecek UBP Kurultayı’nda dört başkan adayı olduğunu ve bu adayların en kuvvetlilerinii Faiz Sucuoğlu ve Hasan Taçoy olduğunu belirten Barış, bu kişilerin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, “Bu görevi kimseye vermeyin. UBP Başkanı belirlendikten sonra bu görevi birisine verin diye bir istekte bulundular. Cumhurbaşkanının normal şartlarda böyle bir isteği kabul etmemesi lazım. Cumhurbaşkanı bir ülkenin yönetimi için, bir partinin kongresinden çıkacak sonucu beklemez” dedi.

30 Ekim’de düzenlenecek kongrenin ilk turundan hiçbir sonuç çıkmayacağını ve sonuçların belirlenmesinin 7 Kasım tarihine kalacağını vurgulayan Barış, “KKTC’de hükümetin kurulması bir partinin kurultayını bekleyecek. Bu durum demokratik teamüllere uygun değildir. Bu bir parti devleti görünümüdür” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.