Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kurtlar Vadisi – Fikirtepe: Pana İnşaat mağdurları evlerini istiyor

İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesine katılan, “Kurtlar Vadisi” dizisinin yapımcısı Raci Şaşmaz’a ait Pana Yapı’nın sahibi olduğu Selimoğlu İnşaat, mali sorunlar nedeniyle inşaatı durdurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Fikirtepe’deki sorunları çözün, mağduriyetleri giderin” talimatı ile harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 sayılı Kanun’un -6/A maddesi kapsamında, yükleniciler ile arsa sahipleri arasında imzalanan sözleşmeleri ve kat irtifakı tapularını iptal etti ve arsa tapusu haline dönüştürdü.

Kat irtifakı tapusu olarak devredilen bu mülklerin statüsü, bakanlık tarafından iptal edilerek ev satın alan mağdurlar aleyhine arsa tapusuna dönüştürüldü. Mağdurlara “Sorununuzu özel hukuk çerçevesinde halledin” denildi.

Pana Yapı mağdurları, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın da Pana Yapı’ya ait inşaatların temel atma törenine katıldığını, bu sebeple kendilerinin güven duyarak ev satın aldıklarını belirtti.

“Devlet ‘Fikirtepe’yi çözdük’ diyor fakat biz mağduruz”

Mağdurlardan Şükran Keskin, Fikirtepe’nin kentsel dönüşümün pilot bölgesi olduğunu ve devlet güvencesinde olduğu için Pana Yapı’dan daire aldığını söyledi. Fikirtepe’de sadece Pana Yapı’dan daire alanların mağdur olduğunu belirten Keskin, “Dolandırıldığımızı sonradan anladık. Devlet ‘Fikirtepe’yi çözdük’ diyor. Fakat biz mağduruz. Daire satın alanlar yok sayılıyor. Tüm birikmişimizi buraya yatırdık” dedi.

Olmayan ev için haciz geldi

Alican Uludağ da Pana Yapı mağdurlarından. Kredi çekerek daire aldığını belirten Uludağ, “İyi bir şey yaptığımı düşünerek ailemin de daire almasının söyledim. Babama miras kalan Ankara’da bir tarla vardı, onu sattık. 100 bin lira peşinat verdik. 1+1 daire fiyatı 350 bin civarıydı. Geri kalan kısım için senetler imzaladık. Firma batınca senetleri mal karşılığı ciro etmişler. Bu firmalar senetleri tahsil etmek istedi. Biz de mahkemeye verip senetleri durdurduk. Fakat senetler ikinci, üçüncü şahıslara geçtiği için annemin evine haciz geldi. Ödemiş olduğumuz 100 binden olduk, evi alamadık, bir de üstüne haciz geldi” diye konuştu.

“Maddi ve manevi mağduriyet yaşıyoruz”

Pana Yapı’dan dört yıl önce ev aldığını söyleyen Mahmut Aygül de senetler nedeniyle evine haciz geldiğini söyledi.  Evi alırken peşinat ödediklerini, kalan borcun ise senet yapıldığını söyleyen Aygül, şöyle devam etti: “Bu senetler karşımıza çıkıyor. Büyük mağduriyetler yaratıyor. İmzaladığımız senetler Pana Yapı tarafından faktoring firmalarında peşin paraya çevrilmiş, başka firmalardan mal alınmış. Bu şirketler bizi icraya veriyor. İcra durdurma davalarıyla boğuşuyoruz. Olmayan bir ev, giden bir para ve boğuşulan yaslar. Maddi ve manevi mağduriyet yaşıyoruz.”

“Paranın izini sildirmeye çalışmış”

2016 yılında Pana Yapı’dan daire satın alan Ayhan Şahin, 2017 yılında inşaat şirketinin, daire tesliminde gecikme olacağını söylediğini belirtti. Şirkette muhatap bulmakta zorlanmaya başladıklarını belirten Şahin, “’Niye yapamıyor’ diye araştırmaya başladık. Öğrendik ki Raci Şaşmaz çok yüklü miktarda para toplayarak diğer şirketlerine aktarmış. Paranın izini sildirmeye çalışmış dedi.

Raci Şaşmaz’ın şirketi boşalttığını söyleyen Şahin, “Şirketi eski Türk filmlerindeki gibi çaycısının üzerine yapmış. Biz bunu fark edince ne olduğunu anlamaya çalıştık. Dava açanlar oldu” diye konuştu.

Daire almamıza en büyük sebep temel atma törenlerine başbakan ve bakanların katılmasıydı” diyen Şahin, şirketin iflasından sonra Emlak Konut’un devreye girdiğini belirtti: “Bakanlık şu anda buraya el attı. Fakat daire alanlara hiçbir faydası yok. Arsa sahiplerinin sorunu çözüldü. Bize ise ‘Gidin dava açın’ diyorlar.”

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm için tahliyeler sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Fikirtepe’de yürütülen kentsel dönüşüm projesinde bin 299 yapıda 5 bin 514 bağımsız birimin tahliyesi amacıyla verilen 150+15 günlük kanuni süre geçen hafta (20 Ekim 2021) sona erdi. Söz konusu alandaki vatandaşların yüzde 98’i taşınma işlemlerini tamamlarken, tahliye olmayanların çoğunluğunu ticari faaliyet gösteren bağımsız birimler oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.