Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim 360° (23): Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Doç. Dr. Mehmet Toran ve Ezgi Tunca ile salgının erken çocukluk eğitimine etkisi

Salgın etkisinde geçen 2020-21 eğitim-öğretim yılında okulöncesi eğitime devam eden öğrenci sayısında ve oranında ciddi bir azalma yaşandı. 2020-21 eğitim-öğretim yılında okulöncesi eğitimdeki öğrenci sayısı yüzde 24,8 azalarak 1 milyon 225 bin 981 oldu. Zorunlu eğitim kapsamına alınması planlanan beş yaşta ise okulöncesi eğitim net okullulaşma oranı yüzde 71,2’den yüzde 56,9’a düştü. 

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°‘ın bu bölümünde Kayıhan Kesbiç ve konukları, salgının erken çocukluk eğitimine etkisini ele aldı. ERG Eğitim Gözlemevi ekibinden Ezgi Tunca, salgın koşullarında geçen 2020-21 eğitim-öğretim yılında okulöncesi eğitimde okullulaşma oranlarında görülen düşüşü ve geçen yıl erken çocukluk eğitiminde öne çıkan noktaları ele aldı. İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Toran ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Aktan Acar ise okulöncesinde görülen bu önemli düşüşün sebeplerinden bahsetti ve erken çocukluk eğitiminin ücretsiz olmasının gerekliliğini vurguladı. Doç. Dr. Toran, toplum temelli kurumların ve bu kurumlarda çalışan eğiticilerin nitelikli eğitim sağlayabilmeleri için standartların belirlenmesi ve bu kurumların denetlenmesinin önemli olduğunu belirtti. Ebru Aktan Acar ise Çanakkale’de toplum temelli bir erken müdahale programı olan ve sosyoekonomik koşulları nedeniyle erken çocukluk eğitimine ulaşamayan çocuklara ve ailelerine hizmet sağlayan ÇABAÇAM modelini anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.